skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Waylon Jennings

Waylon Jennings er død, 64 år gammel. Waylon Jennings var en av countrymusikkens aller største stjerner og var hovedmannen bak det som senere ble kjent som Outlaw Country, det vil si opprør mot det han betegnet som det "åleglatte" som ble masseprodusert i sjangerens mekka Nashville i Tennessee.

Publisert 14.02.2002 10:50.
Selv om Jennings hadde vært profesjonell musiker helt siden 50-tallet, var det først på 70-tallet at hans distinkte baritonstemme og rene honky tonk-stil gjorde ham til superstjerne.

Outlaw

Han tok avstand fra konvensjonene i Nashville og sverget på at hans musikk aldri skulle forurenses med glatte strykearrangementer og popinfluerte arrangementer som ble masseprodusert i Music City, USA.

Sammen med en rekke musikere, blant dem Willie Nelson og Kris Kristofferson la han grunnlaget for det som ble kalt Outlaw. Det symboliserte uavhengighet både i musikk og klesstil. Jennings gikk tilbake til sine hardcore Honky Tonk-røtter og ble stilens store frontfigur. Han skrev ikke mange sanger, men hans måte fremføre musikken på – alltid med honky tonk og rock & roll i bunn, fikk stor innflytelse på et stort antall musikere over hele verden.

Buddy Holly

Waylon Jennings ble født i Littlefield i Texas og lære å spille gitar da han var åtte år gammel. Dan han var 12 hadde han sitt eget radioprogram på en nærradio i hjembyen og like etter dannet han sitt første band.

I 1954 flyttet han til Lubbock i Texas, der han ble kjent med Buddy Holly. Holly ble Jennings gitarlærer og Jennings skulle ha vært med flyet som styrtet med Buddy Holly og bandet om bord.

Johnny Cash

Jennings brukte mange år på å komme over vennens død, men i 1963 flyttet han til Los Angeles og fikk kontrakt med Herb Alperts selskap A&M Records. Det ble ingen suksess, men Chet Atkins og Bobby Bare skaffet ham kontrakt med giganten RCA. Han dro til Nashville der han delte leilighet med Johnny Cash, og det førte til en lang rekke av suksesser.

I 1970 begynte han å spille inn sanger av en ung og ukjent låtskriver som het Kris Kristofferson, noe som førte til albumene ”Singer of Sad Songs” og ”Ladies Love Outlaws”.

The Highwaymen

I årene som fulgte samarbeidet han mye med Willie Nelson og Billie Joe Shaver. Han produserte en serie gullplater utover 70- og 80-tallet, blant annet med sanger skrevet av kona Jessi Colter, Willie Nelson og Tompall Glaser. Han fikk en rekke priser og utmerkelser og var i sannhet en superstjerne.

I 1985 dannet han supergruppen the Highwaymen sammen med Willie Nelson, Kris Kristofferson og Johnnie Cash og i 1990 nådde han topp ti med ”The Eagle”.

Jennings hadde mange, mange tilhengere i Norge og samarbeidet for eksempel med en artist som Stephen Ackles. En av Country – og Roots-musikkens aller største er død. Takk skal du ha, Waylon.

Geir Hovig

LENKER
Waylon Jennings Offisiell hjemmeside

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no