skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Paperboys

Paperboys (Foto: Bonnier)
Paperboys (Foto: Bonnier)
Paperboys, norsk hip hop-gruppe/artist, dannet i Tanzania/Oslo i 1989/1998.

Øyvind ”Vincent (Vinni) Vagabond” Sauvik, f. 1976, rap -
Ole Aleksander ”Pope Dawg” Halstensgård, f. 1978, DJ -
Jarle ”Jimmi Jupiter (J.J.)” Hollerud, f. 1974, rap

Publisert 06.11.2003 14:06. Oppdatert 17.12.2003 11:06.
Av Rune Johansen.

J.J. og Vinni møtte hverandre i Tanzania i 1989. Foreldrene drev med hjelpearbeid og guttungene hadde sine hip hop-prosjekt i Reject
Society og Nasty Boys.

Mindstate

I Norge dannet kompis-paret Mindstate tidlig på 90-tallet. Andre medlemmer var MC Steven som de hadde møtt i Tanzania og DJ Sky Juice. Mindstates første opptreden var i 1993 på et arrangement mot nazisme med Gatas Parlament, Jester og Conspiracy 2 Murda. I 1996 var Mindstate oppvarming for de amerikanske superstjernene The Roots og Coolio på Quart-festivalens avslutningsdag.

Året etter ble Mindstate oppløst, men Vinni og J.J. fortsatte som Risin Sons på en tre-spors singel. Hawk og Diaz medvirket på utgivelsen som ikke ble lagt særlig merke til utenom hip hop-miljøet.

Paperboys

I 1999 dukket navnet Paperboys opp for første gang på plate. Vinni rappet på debutalbumet til sommerens heteste pop/hip hop-navn; norske Multicyde.

I august 2000 kom radio-gjennombruddet for Vinni the Paperboy. Glamma Life-prosjektet til White Shadow og Big Paulie med rapperne KleenCut og AA etterfulgte Gatas Parlament på Petres b-liste. Rap-crewet AA bestod av Vinni, Critical og Kapricon og singelens sommerlige feel var med å endre lydbildet i norsk hip hop.

Platekontrakt

Samtidig var Vinni og J.J. i ferd med å sikre seg platekontrakt med det hit-baserte skandinaviske plateselskapet Bonnier takket være Tommy Tees mangeårige businesspartner Nina Lauritzen.

Paperboys jobbet tett med produsenten Kakemonsteret (Klovner i Kamp, URO, Apollo) og den amerikanske R&B-vokalisten Keith Cook.

Høsten 2001 begynte Petre å spille debutsingelen ”Moving Up” med Keith Cook og KleenCut. Radiofavoritten nådde aldri hitlistene, men havnet på en av 2001s mestselgende plater; Absolute Music 37. Også den neste singelen ”In Between (Duets)” ble mye spilt på Petre.

Kritikerrost debut

I mars 2002 kom debutalbumet ”No Cure For Life”, for øvrig i samme uke som Universals norske hip hop-satsing, Apollo, albumdebuterte. Paperboys fikk topp kritikker for albumet og ble sammenlignet med den mest kommersielle biten av amerikansk hip hop.

Trass den fabelaktige mottagelsen i pressen var det platekjøpende publikum avventende. Etter å ha vært blant Norges 30 mest solgte plater den første uken forsvant Paperboys fra Topp40-lista i snaue fem måneder.

Gjennombrudd

Den kommersielle redningen ble sommerhit’en ”Barcelona” med MadCon (Critical og Kapricon). Singelen ble hyppig spilt på radio og tv og solgte til gull-plate. Dessuten gjorde Paperboys (med MadCon) mange live-jobber og spilte for tusenvis av publikummere både på Quart- og Øya-festivalen. Debutalbumet har halvannet år etter utgivelse solgt snaue 25.000 (gull-plate) og fått Spellemannpris i klassen hip hop.

I kjølvannet av Paperboys økende popularitet kom norsk presse med flere avsløringer. Store overskrifter fulgte da Vinni innrømte sitt rusbruk og det ble fastslått at ”Barcelona” inneholdt samples som ikke var klarert med rettighetshaverne for Lisa Ekdahl og Minnie Riperton.

Fortsatt suksess

Rettighetsavtaler ble inngått og en ny utgave av albumet ble laget for utgivelse i Skandinavia. Paperboys forstatte suksessen med ”Find My Way” rundt juletider 2002. Singelen solgte til gull og samtidig ble det klart at J.J. var på vei ut av Paperboys til fordel for vanlig arbeid.

I løpet av sommeren rappet Vinni på norsk for første gang. Anledningen var Tommy Tees remix av Diaz-hiten "Hvem er denne karen?" med Vinni og OnklP som gjester.

Vinni og hans faste DJ Pope Dawg tok suksessformelen for Paperboys videre med sommerschlägeren ”What You Need” som solgte til gull. Det samme gjorde oppfølgeren ”On The Low” noen måneder senere før albumet ”The Great Escape” forelå i butikkene september 2003.

I likhet med debutalbumet fikk ”The Great Escape” glitrende mottagelse i pressen. Kjente hip hop-produsenter som Tommy Tee og svenskene Collén & Webb, sammen med de norske nykommerne Silverplate gjorde flesteparten av produksjonene.

Det ble laget video til "Hey Man" og en fjerde låt fra albumet, "Ra Ra", ble en radiohit på senhøsten.

Album

No Cure For Life (Bonnier - mars 2002)
The Great Escape (Bonnier - september 2003)

LENKER
Bakgrunn: Paperboys (06.11.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM PAPERBOYS

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no