skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Buffalo Springfield

Som band eksisterte Buffalo Springfield bare i om lag to år. Men deres tre album i løpet av halvannet år, var nok til å etablere bandet som et av de viktigste i rockhistorien.

Publisert 20.08.2001 12:01. Oppdatert 17.03.2005 14:20.
Ifølge myten ble Buffalo Springfield mer eller mindre dannet i et lyskryss på Sunset Boulevard i Los Angeles vinteren 1966.
Stephen Stills og Richie Furay gjenkjente og stoppet en bil med en ung kanadier de hadde truffet og hørt en sang av i
Toronto året før. Kanadieren var Neil Young, og med i bilen var hans venn Bruce Palmer. Sammen med Stills venn Dewey Martin hadde gjengen få dager etterpå startet det folkrock-inspirerte bandet Buffalo Springfield.

Support for Byrds

Livedebuten fant sted i april samme år, som oppvarmere for The Byrds, og bare to måneder seinere hadde Buffalo Springfield platekontrakt.
Platedebuten fant sted vinteren 1967 med albumet ”Buffalo Springfield”. Med på dette albumet var også Stills-
Buffalo Springfield-albumet "Buffalo springfield again".
låten ”For What It’s Worth”, en politisk kommentar til den kulturelle og politiske forvirringen og turbulensen som preget samtiden. Den ble ikke bare gruppas eneste hit, men har også blitt stående som et evigungt 60-tallssymbol og tidsbilde.

Store egoer = trøbbel

”For What Its’ Worth” ga gruppa og deres debutalbum fortjent oppmerksomhet, men allerede før sommeren samme år var gruppa i ferd med å
Buffalo Springfield-albumet "Last time around".
rakne. Både Stephen Stills, Neil Young og Richie Furay var tre sterke låtskrivere og personligheter, og spesielt de to første havnet gjentatte ganger i kreative konflikter. Young hadde til og med rukket å forlate bandet og bli med igjen før oppfølgeren ”Buffalo Springfield Again” kom november 1967.

Gruppa rakner

Selv om ”Again” er blitt stående som gruppas definitive mesterverk, ble det i praksis også bandets svanesang. Under innspillingen av bandets tredje
album forlot Palmer Buffalo Springfield for godt. I mai 1968 hadde bandet sin avskjedskonsert, og da ”Last Time Around” ble utgitt sommeren 1968 var Buffalo Springfield allerede historie.

Nye konstellasjoner

På hvert sitt hold skulle medlemmene i Buffalo Springfield komme til å prege rocken i
Buffalo Springfield-albumet "Retrospective".
mange år.
Neil Young fortsatte som soloartist, mens Stills var med og dannet supergruppa Crosby, Stills & Nash (som seinere ble utvidet med Neil Young til Crosby, Stills, Nash & Young). Og Richie Furay dannet Poco, som ble en av 1970-tallets viktigste countryrockgrupper.

Høsten 2001 ble Buffalo Springfield også minnet med CD-boksen "Box Set", bestående av i alt fire CDer.

Av Leif Gjerstad.

LENKER
Buffalo Springfield Uoffisiell hjemmeside
Bakgrunn: Buffalo Springfield (20.08.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no