skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Janis Joplin

Janis Joplin regnes som tidenes største hvite blues-sangerinne.

Publisert 27.08.2001 14:28. Oppdatert 29.08.2001 15:09.
Selv om hun kom fra Rock and Roll-miljøet i San Francisco med band som Grateful Dead og jefferson Aiplane, var Janis Joplins raspende vokal trygt plantet i blues. Hun beskrev ofte Bessie Smith som hennes viktigste inspirator og forbilde.

Tungt narkomisbruk

Janis Joplin levde hardt og intenst. Det var nesten som om hun forsøkte å leve opp til myten om plagede blueskvinner med en nagende innvendig smerte. Hun drakk alkohol i strie strømmer og brukte harde narkotiske stoffer helt hemningsløst. Det var dette som tappet hennes enorme talent og til slutt tok livet av henne. Hun lå med de fleste menn hun møtte og lot seg
Janis Joplin (t.v.) og bandet Big Brother and the Holding Company.
utnytte på det mest brutale. Dette førte til en følelse av ikke å strekke til og dype depresjoner. Hun fikk store problemer med å takle sin stadig stigende berømmelse og mot slutten pøste hun alle sine problemer inn i musikken. Dette førte til noe av det råeste og mest følelsesmessig ladede som i det hele tatt ble produsert i USA på 60-tallet. Janis Joplin var rett og slett enestående.

Sang country and western

Joplin ble født i Port Arthur i Texas, 1943. En by med rike bluestradisjoner. Som barn var hun glad i kunst og poesi og ble tidlig kjent med amerikansk folkemusikk og tradisjonell blues. Hun sang på kaffebarer og folk-klubber i Houston og Austin før hun dro til California i 1965. Hennes første opphold på vestkysten ble kortvarig. Året etter dro hun tilbake til Austin der
hun begynte å synge Country and Western. Så tilfeldigvis fikk hun høre at San Fransisco-bandet Big Brother and the Holding Company var i markedet for en kvinnelig vokalist, og Janis dro for andre gang til vestkysten. I San Francisco tok karrieren av med rakettfart. Big Brother var perfekt for henne med bandets bluesbaserte rock.

Lukrativ kontrakt

Janis og Big Brother ga ut debutalbumet på Mainstream i 1967 og spilte på Monteray Pop Festival i juni samme år. Badet slo voldsomt og CBS tilbød en lukrativ platekontrakt på stedet. Big Brothers første store utgivelse, ”Cheap Thrills”, ble bestselger i 1968, etter suksessen med singelen ”Piece of My Heart”, der hennes praktfulle bluesvokal kom til sin rett.

Janis Joplin forlot Big Brother etter ”Cheap Thrills” og dannet sitt eget Kozmic Blues band. I 1969 ga hun ut albumet ”I Got Them” og lignende ”Kozmic Blues Again, Mama”, som omfattet et av hennes flaggskip, ”Try (Just a little Bit Harder)”.

Døde av overdose

The Kozmic Blues Band ble en
kortfattet affære. Hun oppløste gruppen og dannet the Full Tilt Boogie Band som ga ut hennes mest kjente album, ”Pearl”.

Der finner vi hennes kanskje mest kjente låt, ”Me and Bobby McGhee”.

Jansis Joplin levde ikke lenge nok til å oppleve dette albumets eventyrlige suksess. Hun ble funnet død av en overdose heroin i 1970. ”Pearl” ble gitt ut posthumt.

Geir Hovig

LENKER
Janis Joplin Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Janis Joplin (27.08.2001)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no