skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Sondre Lerche

Sondre Lerche (Foto: Virgin)
Sondre Lerche (Foto: Virgin)
Sondre Lerche Vaular, norsk pop-artist, f. 1982, debuterte i 1999.

Publisert 03.02.2004 01:13. Oppdatert 26.03.2004 13:22.
Av Rune Johansen.

Sondre Lerche Vaular ble født 5. september 1982 i Bergen. Der vokste han opp med foreldre og tre søsken. Musikk-interessen begynte med at han som fire-åring hørte a-Ha og ble kjempefan.

Den unge Sondre var bredt musikk-interessert. Han lærte seg tidlig å synge, spille gitar og lage låter. 14 år gammel opptrådte Sondre på Cafe Opera i Bergen med Morten Harket-låter.

Konseptet Naken og gresshoppe jente

Storesøsteren jobbet på uteplassen og Sondre slapp legitimasjonsplikten på deres ukentlige, akustiske kveld ”Naked”.

Bergensmiljøet ble interessert i unggutten og da den rutinerte produsenten Hans Petter ”HP” Gundersen hørte den selvkomponerte ”Locust Girl” ble han overbevist.

Etter en telefonsamtale og påfølgende møte i studio fikk Sondre beskjed om at HP ville produsere debut-albumet hans. I november 1999 begynte innspillingen i Duper Studio med HP Gundersen og Jørgen Træen (Poor Rich Ones, Sister Sonny) som produsenter.

Fra Side Effects til Virgin

Virgin-sjef Per Eirik Johansen hadde blitt kontaktet av HP Gundersen angående det unge talentet. Under by:Larm i Bergen i 2000 ble det klart at Sondre Lerche Vaulars debutalbum skulle utgis av Virgin.

I live-programmet til by:Larm opptrådte Sondre med voksen-bandet sitt Side Effects der han hadde skrevet låter, sunget og spilt i flere år.

På Quart-festivalen senere samme år var Sondre en av ni ferske Bergensbaserte artister, blant andre Röyksopp. Sondre varmet opp for den kritikerroste britiske sanger/låtskriveren Beth Orton i Vaskeriet.

Valgte EPer foran CD

Etter å ha jobbet i studio fra juli var plateinnspillingen ferdig i oktober 2000. Alle 11 melodiene var signert Sondre Lerche Vaular. En av ungguttens forbilder, den britiske pop-artisten Sean O’Hagan (High Llamas), bidro med stryke-arrangement på tre låter.

Debutsingelen ”You Know So Well” ble utgitt til media i desember og Petre A-listet debutanten umiddelbart. Tidlig i 2001 entret Sondre listen over de 40 mest populære låtene på norsk radio.

I februar var Sondre Lerche å finne i platebutikkene med fire låter på ”You Know So Well EP”. Utgivelsen debuterte 2. plass på VG Lista Topp20. Anmeldelsene la seg øverst på terningskalaen og begeistringen for tenåringen med musikalske aner fra 60-tallet til datiden var formidabel.

Musikksmak

Inspirasjonskildene gikk fra store låtskrivere som Cole Porter og Burt Bacharach via britisk pop som Elvis Costello og Prefab Sprout, amerikanske feinschmeckere som Todd Rundgren og Steely Dan fram til Beck.

Drøyt 18 år gammel ble han skamrost da han spilte på by:Larm i Tromsø i februar 2001. I mai kom en ny radiofavoritt i oppfølgeren ”No One’s Gonna Come”.

Sondre fulgte tradisjonen med å utgi en fire spors EP framfor singel til platekjøperne i slutten av juni. EPens høyeste plassering var 6. plassen i debut-uka. I likhet med ”You Know So Well” ble ”No One’s Gonna Come” plassert på en utgave av den storselgende Absolute Music-serien.

På Spellemann-prisen i mars delte han ut Video-prisen til sine helter i a-Ha sammen med Marius Holst.

Faces Down

Ettersom Sondre ønsket å gjøre seg ferdig med avgangsåret på Langhaugen VGS før han satset på pop-karrieren tok det nesten et år etter endt innspilling før debut-albumet ”Faces Down” ble utgitt i september 2001. Uken før hadde han blitt A-listet av Petre for tredje strake gang med ”Sleep On Needles”.

Albumet fikk gjennomgående positive tilbakemeldinger og i anmeldelsene ble tenåringens musikalitet rost.

”Faces Down” debuterte på 2. plass på VG Lista Topp 40 bak den like ferske Bob Dylan-platen ”Love And Theft”, men foran to uker gamle Motorpsychos ”Phanerothyme” og Röyksopps ”Melody AM".

Utover høsten la Sondre utpå sin første Norgesturne i selskap med bandet sitt The Faces Down bestående av gitarist Kato Ådland, bassist Morten Skage og vekselsvis Frode Unneland og Ole Ludvig Krüger på trommer.

MIDEM og CNN

I januar 2002 begynte den internasjonale lanseringen da Sondre Lerche ble presentert på det store internasjonale musikkbransje-seminaret MIDEM i Cannes.

CNN var tilstede og laget reportasje om den unge Bergensmannen som representerte Norge sammen med blant andre Briskeby, Cato Salsa Experience, BigBang, Bugge Wesseltoft og Xploding Plastix.

Sondre Lerche nyttet høve i Paris å samarbeide med det franske elektronika-bandet Ginger Ale om klubb-låta ”Wrong Reasons”. Utover våren ble ”Faces Down” sluppet i de fleste europeiske land.

Sterk Nykommer-seier

På Spellemann-prisen i mars 2002 mottok Sondre Lerche prisen for Årets Nykommer foran Röyksopp, Kings of Convenience, Kaizers Orchestra og Tweeterfriendly Music.

Sondre var i tillegg nominert i Pop-solist, men den klassen tilhørte Morten Abels som avsluttet sitt vanvittige suksess-år med hat-trick på Spellemann.

Showet ble avsluttet med den flørtende Lerche-duetten ”Modern Nature”. Lillian Samdahl, som sang på albumet, var erstattet med den debuterende label-venninnen og Nathalie Nordnes.

Sommerminner i Norge

Da prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Trondheim i mai 2002 var Sondre Lerche invitert som trekkplaster til en av flere store gratiskonserter i Trønderhovedstaden.

Et par uker senere varmet han opp Ullevaal Stadion der a-Ha spilte for 23.000 tilskuere. Under konserten tok a-Ha fram en sjelden live-utgave av Sondres favoritt-låt, ”Locust”, som han fikk synge med sin barndoms største helter.

Sondre Lerche stilte som en av ni norske artister på Roskilde-festivalen i slutten av juni.

I september 2002 ble ”Faces Down” utgitt i England og USA. Etter tre uker i studio med HP Gundersen og Jørgen Træen reiste Lerche på Englands-turne med den populære irske sangerinnen Gemma Hayes. Deretter gikk turen over Atlanteren, hvor Sondre fortsatte jobben på gamleplaten med sitt amerikanske plateselskap Astralwerks.

Ros fra Rolling Stone

Det store amerikanske rockebladet Rolling Stone ga solid skryt i sin plateanmeldelse. Ved årets slutt ble den kåret til den 6. beste debut-albumet i 2002 og rangert blant de 50 beste uansett.

Den første spillejobben i USA var under musikkbransjetreffet CMJ Music Marathon i New York tidlig i november.

Amerika-turne

Etter å ha feiret jul i Bergen med studiojobbing og mottakelse av utmerkelsen Årets Kulturnavn (i Bergen) av BT var Sondre tilbake i New York i februar for å turnere med de amerikanske alternativ-rockerne Nada Surf.

Turneen ble avsluttet på musikkbransjetreffet South By South West (SXSW) i Texas etter å vært i 18 byer på begge kystene og resultert i et platesalg på rundt 1000 per uke.

I løpet av den månedslange turneen møtte Sondre flere andre nordmenn med Amerika-ærend; Röyksopp på turne-jobb i San Francisco, Askil Holm etter filmpremiere i Hollywood, Los Angeles og resten av den norske Music Export Norway-satsingen på SXSW.

CNN, Tjøme og Costello

CNN var igjen på pletten og presenterte Lerche grundigere på sitt ukentlige Music Room. Etter å ha spilt på Ole Blues i hjembyen var Sondre tilbake i USA i midten av mai for å gjøre 35 konserter som oppvarming for Nada Surf og den britiske pop/folk-artisten Ed Harcourt.

I juli 2003 var Sondre Lerche på Gamle Ormelet på Tjøme for tredje året på rad. Uken etter spilte han oppvarming for sitt største musikalske forbilde Elvis Costello tre kvelder i Canada.

Sondres første utgivelse på drøye to år kom i november 2003. 4 av de 8 låtene på ”Don’t be Shallow EP” var fra USA-turneen på vårparten. Den eneste nye låten var versjonen av Cole Porters ”Night and Day” fra 1932.

2004

Sondre Lerche returnerte med nytt materiale i januar 2004. Singelen ”Two-Way Monologue” ble svært godt mottatt av media.

I slutten av februar kom albumet "Two Way Monologue". I likhet med debuten var Sondre og produsentene ferdig med innspillingen et år før utgivelse.

Albumet viste mer av hva som bodde i den talentfulle debuten, mente svært godt fornøyde plateanmeldere. "Two Way Monologue" debuterte på 2. plass på VG Lista Topp 40, men dabbet av.

Sondre Lerche dro på Norgesturne i mars. I april skal han til USA og Canada for å turnere der.

Album

Faces Down (Virgin - 2001)
Two Way Monologue (Virgin - 2004)
Duper Sessions (Virgin - 2006)

LENKER
Bakgrunn: Sondre Lerche (03.02.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM SONDRE LERCHE

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no