Ytre søre Sunnmøre: Nå starter de vanskelige diskusjonene

Herøy, Ulstein, Hareid, Sande og Vanylven var samlet til et felles møte fredag for å drøfte kommunesammenslåing. Flere vanskelige spørsmål ligger på bordet og de fem kommunene har dårlig tid.

Politikere i Herøy diskuterer kommunesammenslåing

Delegasjonen fra Herøy diskuterer hva som skal ligge inn i intensjonsavtalen.

Foto: Trond Vestre / NRK

De to vanskeligste spørsmålene som må avklares, er valget av kommunesenter og hvilke funksjoner dette senteret skal ha, og økonomi.

Ytre søre Sunnmøre diskuterer kommunesammenslåing

Herøy, Ulstein, Hareid, Sande og Vanylven møttes i Fosnavåg fredag.

Foto: Trond Vestre / NRK

I et foreløpig ukast til intensjonsavtale som ble drøftet på møtet, ble det foreslått at alle fem kommunene skal levere et driftsresultat på minimum to prosent av brutto driftsresultat. Det var et krav det ble stilt spørsmål ved under møtet fredag-

Gjeldsnivået skal harmoniseres. Ulstein som har høy gjeld i dag, ble i dette utkastet pålagt å være svært varsom med å øke gjelda si.

Eiendomsskatt

– Vi vil ikke ha eiendomsskatt og vil vil ikke tvinge andre kommuner til å ha eiendomsskatt, sa ordfører i Herøy, Arnulf Goksøyr (H) før politikerne stakk hodene sammen.

– Vi må sørge for at det ikke noen lik i skapet. Vi må rydde opp i eget bo før vi går sammen i en felles kommune, sa ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh (Frp).

– I vår arbeidsgruppe har vi tatt bort konkretiseringen av krav knyttet til bestemte kommuner og foreslår heller at alle kommunene skal gå med overskudd, sa ordfører i Sande, Dag Vaagen (H).

Myrvågane blir kommunesenter

Politikerne må også velge om kommunsenteret skal ligge i ett av de eksisterende kommunesentra eller om det skal plasseres i Myrvågane i den østlige delen av Herøy.

Det er det sterke konkurranseforholdet mellom Ulstein og Herøy som gjør dette spørsmålet betent. Møtet fredag ga klare signaler om at Myrvågane er den kompromissløsningen som de fem kommunene blir enige om.

Politikere fra Hareid diskuterer kommunesammenslåing

Delegasjonen fra Hareid er klar til å gyve løs på de vanskelige spørsmålene.

Foto: Trond Vestre / NRK

Men spørsmålet er hvor stort og omfattende et slikt kommunesenter skal være og hvordan tjenester og funksjon skal fordeles. Det er stor skepsis mot at det nye kommunesenteret blir noe særlig mer enn et sentrum for politisk og administrativ tjeneste med viktige stabsfunksjoner.

– Må ikke bli et konkurrende senter

Renate Rossi-Kaldhol (Ap)

Renate Rossi-Kaldhol (Ap) representerte Ulstein under møtet i Fosnavåg

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg er veldig opptatt av at dette ikke skal bli et et konkurrerende kommune- og handelssenter til dagens sentra. De eksisterende sentra må få utvikle seg videre, sa Renate Rossi-Kaldhol (Ap) fra Ulstein.

– Myrvågane er det som er mulig å få til, og jeg synes det er greit å si at dette er en kompromissløsning, sa ordfører i Hareid, Anders Riise (H).

De fem kommunene skal møtes på nytt mandag 7.mars og fredag 11.mars. Intensjonsavtalen må være ferdigforhandlet før 20.mars, men trolig kommer de fem kommunene til å ha et møte etter dette.