Vil sende sakte-TV fra Romsdalen

NRK skrinlegger planene om å sende direktesendt klatring minutt for minutt fra Trollveggen. Nå ser de etter andre områder i Romsdalen for sakte-TV prosjektet.

Det var mye som skulle diskuteres på synfaring i Romsdalen

Prosjektleder Thomas Hellum ser etter et fjellparti hvor de kan sende klatring minutt-for minutt. Onsdag var NRK på befaring i Romsdalen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Prosjektleder Thomas Hellum og Henki Flatlandsmo står ved Trollveggen

Prosjektleder Thomas Hellum og Henki Flatlandsmo står ved Trollveggen og ser på hvilke fjellparti som kan være aktuelle.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Mens et stort pressekorps står og følger med på Mannen, er en stor gjeng fra NRK opptatt av andre fjellpartier i Romsdalen. Prosjektleder Thomas Hellum ser etter et fjellparti hvor de kan sende klatring minutt-for minutt.

– I dag har vi funnet ut at det er mulig å lage et forsvarlig klatreprogram, men vi kan ikke gjøre det i selve Trollveggen. Vi må finne ut hvilken rute i Romsdalen vi skal velge, sier Thomas Hellum, onsdag ettermiddag.

I dag var Hellum og andre fra NRK på befaring i Romsdalen der de møtte tre erfarne klatrere for å få gode råd. Ifølge Hellum kom ideen fra Sogn og Fjordane, fra et miljø som lager filmer om fjellklatrermiljøet.

– Begrepet Cliffhanger kommer på en måte herfra. Hvordan ville det være å følge en klatrerute minutt for minutt direkte?

Det er nemlig en drøm som prosjektleder Thomas Hellum har. Hellum har hatt et ønske om å sende direkte fra Trollveggen minutt-for-minutt, men tilbakemeldingene i dag har vært lunkne.

(Saken fortsetter under bildet)

Trollveggen

Trollveggen i Romsdalen har en spesiell plass i svært mange fjellklatreres hjerter.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Grått vær

I tåke og regn var det ikke ideelle forhold denne onsdagen for å se etter den perfekte klatreruten, men det tok prosjektlederen med godt humør.

Henki Flatlandsmo

Klatrer Henki Flatlandsmo har selv klatret i Trollveggen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

– Vi har utbytte av å se Trollveggen likevel, med tanke på kameraavstander. Hvis vi skal sende direkte herfra så lenge, så er vi nødt å vite hvordan vi skal organisere det, sier Hellum.

Etter befaringen gikk turen ned til Åndalsnes for å snakke videre med dem som kan klatring, og se om dette er noe som kan gjennomføres.

– Den beslutningen har vi ikke tatt, og den kan vi ikke ta før vi vet om det er teknisk mulig og forsvarlig. Vi vet ikke om det er mulig å gjøre dette i Trollveggen, eller om vi skal vi finne et annet flott fjell, sa Hellum onsdag formiddag.

Klatrere advarer

Trollveggen

Trollveggen i Rauma kommune er Europas høyeste loddrette stup.

Foto: Berit Keilen / NTB SCANPIX

Klatrerne Bjarte Bø, Halvor Hagen, Henki Flatlandsmo er godt kjent i området og har selv klatret i Trollveggen. Likevel anbefaler de ikke NRK å sende sakte-TV fra veggen.

– Vi vil helst styre dem til tryggere områder. Etter et stort ras i 1997 har det godt hyppige skred i veggen så det er lite aktivitet.

Les også: Større ras i Trollveggen

Derfor viser de tre klatrerne til andre flotte spektakulære klatreruter på andre siden av dalen og i området rundt. Etter befaringen og innspillene fra klatrerne fikk NRKs mann, Thomas Hellum litt å tenke på.

– Akkurat nå er jeg ikke like klok som i sted, men slik skal det være. Først er man veldig skråsikker, så blir man mindre klok, og så jobber man seg opp til en beslutning, sier Hellum.

Når NRK snakker med Hellum onsdag ettermiddag er møtene for dagen ferdig.

– Det har vært en nyttig dag. Vi har fått vite at prosjektet er mulig, men det må gjøres på en trygg måte fra andre klatreruter i Romsdalen, sier han.

TIl sommerkonserten i Holmenkollen i 1992 ble det produsert et innslag med et klatrepar som "danset" seg opp den stupbratte Trollveggen på seks minutter. I virkeligheten var det et luftig blodslit i fem døgn under konstant TV-overvåkning for fire av Norges fremste klatrere. Ved Stein P. Aasheim, Robert Rolen, Hallvard Blekastad og Stein-Roger Bull.

Til sommerkonserten i Holmenkollen i 1992 ble det produsert et innslag med et klatrepar som "danset" seg opp den stupbratte Trollveggen på seks minutter.