Hopp til innhold

Vil hjelpe barn til å forstå kreft

Boken "De gode strålene" skal forklare barn hva som skjer når noen får kreft og trenger hjelp. I åtte år har stråleterapeuten Kristin Farstad ved Ålesund sjukehus jobbet med prosjektet. I dag lanserte hun boken sin.

Kreftbok

Stråleterapeut Kristin Farstad har skrevet bok om stråling. Her sammen med forlagsredaktør Anne Horn.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Kristin Farstad har jobbet ti år som stråleterapeut. Allerede i starten av yrkeskarrieren ble hun klar over at mange barn fikk for lite informasjon og oppfølging når noen i familien ble syk.

Etter åtte år med ideutvikling ble boken "De gode strålene" presentert i dag.

– Etter jeg startet i jobben, så jeg raskt et behov for mer informasjon til barn som hadde nære pårørende som fikk kreft. Vi opplever ofte at fantasien til barn er langt verre enn virkeligheten, forteller Farstad.

I møte med barn erfarte stråleterapeuten at barnas tanker ofte var langt verre enn virkeligheten. Boken forteller hva som skjer når noen får kreft og trenger strålebehandling. Fra før finnes en god på om temaet cellegift.

– Denne boken skal blant annet være hjelp til foreldre som er rammet av kreft. Vi håper at boken gjør det lettere å snakke om det som skjer. På denne måten kan en utrygg situasjon i familien bli litt tryggere for barnet, sier Farstad.

Ta med barna på kreftavdelinga

Kreftbok

Barn skal få mer kunnskap om stråling, forteller forfatteren.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

For en familie oppleves det svært dramatisk når noen i familien får kreft. Frykt, uro og utrygghet rammer. Derfor er informasjon og kunnskap viktig.

– Vi oppfordrer pasienter til å ta med de barna som er pårørende til kreftavdelinga. Vi ønsker at de skal få se avdelinga. Vi vil at de skal få oppleve at de som får behandling her ikke har det vondt. Et besøk her virker avskrekkende, forteller stråleterapeuten.

Gratis bok

Kreftavdelinga, Ålesund sjukehus, ved opninga i 2004

Inspirasjonen til boken fant Helland på arbeidsplassen sin. Kreftavdelinga ved Ålesund sjukehus.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Det er "Forlaget Omnipax" som gir ut boken. Forlagsredaktør Anne Horn er forlagsredaktør sier at de med en gang så at dette var en viktig bok.

– Vi får tilbud om fra folk som har bokideer og fra potensielle forfattere. Noe er interessante. De går vi videre med. Dette er ett av prosjektene. Bokideen var original og nyskapende, og vi så behovet for en slik bok, forteller Horn.

Hele opplaget til boken er kjøpt opp av Kreftforeningen. De skal sende boken til sjukehus, helsestasjoner, skoler og andre som ønsker den.

– Veldig mange kontakter oss med pårørendehistorier. De finnes mange av, og den skal være spesiell om vi utgir den som bok. Dette var en bok skrevet av en fagperson, og boken har en bred målgruppe, sier Horn.

Boken har fått en god mottakelse etter lanseringen i dag.

– Mottakelsen har vært helt rørende. Det har vært en entusiasme og støtte til Kristin hele veien. Hun forklarer ting så godt. Som godt voksen og pårørende hjalp faktisk boken meg å forstå begreper og sette ord på fenomener. Dette er ikke bare en bok beregnet på barn. Jeg mener dette er en bok for alle som kommer i kontakt med kreft og strålebehandling, sier forlagsredaktøren.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL