Vil ha kultur i byens styggeste bygg

Fôrfabrikken kan bli det nye kulturelle møtepunktet i Kristiansund.

Midt-norsk Fôr

Kulturfabrikken har overtatt Midt-Norsk Fôr sitt bygg i Vågen. Ser nå om det er økonomi i å lage et nytt kulturbygg i Kristiansund.

Foto: Roar Halten / NRK

Alf Helge Fevaag

Alf Helge Fevaag

Foto: Roar Halten / NRK

– For dem som skal stå på scenen så vil det bli helt fantastisk. Dette lokalet er kjempebra, sier en svært entusiastisk Alf Helge Fevaag.

Han er en av kulturpersonlighetene i Kristiansund som ønsker å gjøre om den gamle fôrfabrikken i Vågen til et kulturbygg.

Rockemiljøet i Kristiansund har i flere år vært uten en skikkelig rockescene. Hvis Kulturfabrikken blir realisert, så får de endelig det. Men Fevaag stresser at dette skal bli så mye mer enn en konsertscene.

– Det skal brukes til så mye rart. Alt fra øvingslokaler til konserter, kabareter, standup kvelder, kurs, konferanser og workshops, sier Fevaag. Det er viktig for ham å få fram at mangfoldet skal bli stort.

Skal bli en musikalsk ballbinge

Hege Holten og Alf Helge Fevaag

Hege Holten og Alf Helge Fevaag drømmer seg bort og har planene klare for hvordan det kan bli.

Foto: Roar Halten / NRK
Hege Holten

Hege Holten

Foto: Roar Halten / NRK

I flere år har Hege Holten vært ildsjelen bak Fasting Kjelleren. En pub og musikkscene der Holten misjonerte for å få fram lokale talenter på konsertscenen. I april i fjor var det kroken på døra for den virksomheten.

– Ungdommen trenger en plass å øve og en plass å vise seg fram, sier Holten og håper at Kulturfabrikken kan bli et slikt sted.

– Vi ser på oss som en fotballbinge. Ett trinn på veien inn i kulturhuset. Men det går ikke an å gå rett fra garasjen til å stå på hovedscenen der, sier Fevaag.

100 000 til å utrede

Nå har kulturgjengen i Kristiansund fram til 30. juni å bestemme seg på. Frem til da disponerer de huset og kan gå gjennom alle planer og ideer for å se om de lar seg gjennomføre.

Kristiansund kommune har bevilget 100 000 kr for til å utrede om Kulturfabrikken er liv laga.

Vi vil at dette bygget skal være selvfinansierende på drifta. Vi skal ikke ha noe sugerør i statskassa. Dette skal drive seg selv, sier Alf Helge Fevaag.

Skisse Kulturfabrikken

Slik ser Kulturfabrikken for seg at det kan se ut inni det gamle minkfôrkjøkkenet.

Foto: Kulturfabrikken