Hopp til innhold

Godt fornøyd med gjennomslaget for Møre og Romsdal

Stortingsrepresentant Steinar Reiten mener Møre og Romsdal har fått godt gjennomslag i KrF sitt alternative forslag til statsbudsjett.

Steinar Reiten

FORNØYD: Steinar Reiten (KrF) ble valgt inn på Stortinget etter høstens valg. Han er fornøyd med gjennomslaget i KrF sitt alternative budsjett.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK

KrF legger frem sitt alternative budsjett førstkommende torsdag, men noen av forslagene ble gjort kjent tirsdag formiddag. KrF skal nå i forhandlinger med regjeringen, og forhandlingene blir tøffe.

Flere prosjekter

Operahus ute

OPERA: KrF har lagt inn 15 millioner kroner til nytt opera- og kulturhus i Kristiansund.

Foto: Illustrasjon C.F. Møller

I Møre og Romsdal har følgende fått penger i KrF sitt alternative budsjettforslag:

* Region- og distriktsopera, øremerket Opera- og kulturhus i Kristiansund – oppstartsmidler: 15 millioner kroner.
* Tilskudd 30 studieplasser til bachelorgrad i havteknologi, høgskolen på Vestlandet – øremerket Høyskolesenteret i Kristiansund, del av framdrift Campus Kristiansund: 2 millioner kroner
* Landslinje for jazzmusikk, 9 elevplasser ved Molde VGS, oppstart høsten 2018: 0,66 millioner kroner
* Prosjektmidler nytt soningssenter for Sunnmøre: 10 millioner kroner
* Oppstart mudring av Gjøsund Hamn i Giske: 10 millioner kroner
* Økt tilskudd Runde miljøsenter i Herøy: 1 million kroner

Geografisk bredde

– Jeg er veldig godt fornøyd med at vi i Møre og Romsdal har fått gjennomslag for saker vi har spilt inn. Vi har blant fått inn oppstartsmidler til opera- og kulturhus i Kristiansund og prosjektmidler til nytt soningssenter på Sunnmøre.

– Jeg mener det er en god geografisk bredde i det vi har fått gjennomslag for, sier Steinar Reiten.

Forhandlinger

Regjeringen har invitert KrF og Venstre til forhandlingsbordet. De to partiene var regjeringens støttepartier i forrige periode. KrF har valgt å gå i opposisjon mens der foreløpig er uavklart hva Venstre vil gjøre.

Men det er til disse to partiene regjeringen går når de starter forhandlingene om statsbudsjettet. Steiner Reiten er forberedt på at mye kan bli skrellet bort gjennom forhandlingene.

– Det blir harde tak, og det blir en hardhendt nedskrelling av det vi har meldt inn. Flere av de tingene som vi har meldt inn har en ganske stor prislapp, ikke det første året, men i de påfølgende år. Men nå har vi meldt det inn og det betyr at ballen ligger på banehalvdelen til regjeringspartiene.

Ekstra til Heimevernet

HV11

HINDRE NEDBEMANNING: KrF har lagt inn 200 millioner kroner for å hindre nedbemanning i Heimevernet.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

I tillegg går KrF nasjonalt ut og krever 200 mill. kr ekstra til Heimevernet for å hindre nedbemanning. Dette gjelder også Møre og Fjordane HV11, sier Steinar Reiten.

– Heimevernet er ikke bare en krigsorganisasjon. det er også en veldig viktig beredskapsorganisasjon i et fylket som jevnlig er utsatt for ekstremvær og naturkatastrofer. derfor er jeg glad for at vi har fått inn 200 millioner ekstra for å hindre en nedbemanning i heimevernet som regjeringa har lagt opp til.