Hopp til innhold

Vil ha flere jenter med på laget

Eline Stette Tennfjord (20) ville bli veterinær, men karrierevalget tok brått en helt annen vei. Nå jobber hun som forskalingssnekker og håper flere jenter vil satse på yrkesfag.

Eline Stette Tennfjord (20) jobber som forskalingssnekker

Eline Stette Tennfjord fra Skodje liker å jobbe i praksis, og trives som forskalingssnekker.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

– Du må tåle å bli skitten, sier Tennfjord.

Blant store maskiner, sement og forskalinger, finner du tjueåringen fra Skodje. På et byggefelt ved Flisnes i Ålesund, jobber hun mot et fagbrev som forskalingssnekker.

Variert hverdag

Interessen for yrket som forskalingssnekker fikk Tennfjord da hun jobbet for firmaet til faren sommeren etter videregående. Det som var en midlertidig deltidsjobb ballet på seg og ble plutselig fast.

– Det var egentlig veterinær som var planen, men jeg hadde for mye mark i rumpa til å sette meg ned med bøkene, forteller Tennfjord.

For man sitter ikke mye på rumpa når man er forskalingssnekker. Uansett vær og vind består yrket blant annet av utstøping, stillasbygging og armering.

– Vi jobber ganske likt som en betongarbeider og har en veldig variert hverdag, sier hun.

Det er heller ikke varme arbeidsforhold.

– Det er gøy å skitne seg til litt og det gjør ingenting hvis det er kaldt. Da jobber du bare fortere, forteller hun.

Eline Stette Tennfjord

I ARBEID: Eline jobber for tiden på byggefeltet til den nye hjelpemiddelsentralen i Ålesund.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Anbefaler yrkesfag

Som mange andre var Tennfjord usikker på hva hun ville da hun skulle velge retning på videregående. Ettersom hun tok studiespesialiserende, er veien til fagbrevet og tittel som forskalingssnekker fortsatt et par år unna.

– Hvis du er usikker så anbefaler jeg å ta yrkesfag innen noe du synes er litt kjekt. Ombestemmer du deg så kan du ta ett år påbygg, så får du generell studiekompetanse i tillegg og har mange dører åpne, forteller Tennfjord.

Håper flere jenter vil satse

Eline Stette Tennfjord fra Skodje

ER ET SJELDENT SYN: I fylket er det registrert to jenter som har gjennomført fagprøve i forskaling og betongfag. Tennfjord håper på å se flere jenter i yrket.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing

Av syv forskalingssnekkere på byggefeltet, er hun eneste jente i feltet. Yrket domineres av menn, og Tennfjord håper å se en litt jevnere kjønnsforskjell i fremtiden.

– Det er bra hvis flere jenter ønsker å satse. Mange tror kanskje det er tungt arbeid, men det handler mest om teknikk og vi har mange maskiner som hjelper til å gjør arbeidet lettere.

Tennfjord tror også at få vet om mulighetene.

– Jeg tror det må promoteres mer. Jeg er oppvokst med en far som jobber innenfor yrket og fikk vite om det slik.

Uansett kjønn er det en ting som må være på plass ifølge Tennfjord.

– Mottoet vårt er arbeidslyst, så du må ha lyst til å lære, forteller hun.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL