Normal

– Vil ha Bjørnsonfestival hele året

Dersom festivalleder Rolf Magnus Orø får det som han vil, blir Bjørnsonfestivalen i Molde et helårsarrangement.

pninga av Bjørnsonfestivalen

Mange hadde tatt turen til åpningen av årets Bjørnsonfestival i Molde 29. august.

– Jeg synes publikum fortjener at vi gir dem tid til å lese seg opp på materiale og bli kjent med de ulike forfatterne før de kommer til byen. Det er dette som er forskjellen fra for eksempel en konsert eller teaterforestilling, der man får alle inntrykkene på stedet, sier Orø.

Det sier Rolf Magnus Orø, som i mars tok over stafettpinnen som leder for Bjørnsonfestivalen.

Rolf Magnus Orø

Festivalleder Rolf Magnus Orø.

Foto: Torild Øvrelild / NRK

Arrangementet er en internasjonal litteraturfestival som ble startet av Knut Ødegård i 1992, og som har funnet sted i Molde og Nesset hvert år sidan den gang.

Annerledes opplevelse

I år gikk festivalen av stabelen fra 29. august til 2. september, og Orø sier han var godt fornøyd med de høye besøkstallene (6.600) og trivelige tilbakemeldinger fra medvirkende aktører.

Lederen er ikke i tvil om at det fins grunnlag for å strekke Bjørnsonfestivalen fra fem til 365 dager i året.

– Onsdag 12. september skal vi ha styremøte, der vi forhåpentligvis får grønt lys for å gå videre med våre tanker og ideer, sier Orø.

Han tror også en helårsfestival vil bidra til å styrke andre kulturelle tilbud i Molde, som for Teateret Vårt og Kunstnersenteret.

Økonomisk spørsmål

– Hvilke utfordringer kan helsårskonseptet gi?

– Først og fremst økonomiske utfordringer. Det er en jobb som står igjen med å få inn sponsorer og andre støttespillere, men det viktigste nå er å få grønt lys for prosjektet, sier Orø.

Han opplyser at de har hatt uformelle møter med sponsorer, og sentrale folk som sitter på store pengesummer i Oslo. Lederen sier de så langt har opplevd god interesse og velvilje til å gjøre Bjørnsonfestivalen til et helårsarrangement.

– Arrangementet er et fyrtårn, og vi håper å slå et slag for kontinuitet blant publikum, som allerede har meldt om en god opplevelse i år.