NRK Meny
Normal

Verner om de gode fiskeplassene for hummer

Årets hummerfiske er i gang og de som jakter på havets kardinal, røper aldri hvor de gode fiskeplassene er. Det er bedre bevart enn en statshemmelighet.

Joakim Kirkeland med hummer

Joakim Kirkeland med dagens fangst. Han og familien hadde et håp om fem hummere, men måtte nøye seg med en.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

Kjell Rune Kirkeland, innehaver av fiskebutikken Horsgaard og co i Molde er på hummerfiske sammen med kona Randi og sønnen Joakim. De har høstferie på hytta og ca. 20 minutters båttur fra Batnfjorden i Gjemnes ligger stedet der de setter hummerteiner.

– Hvor hummeren finnes er som en statshemmelighet. Det gikk noen år før jeg fant han, sier Kirkeland. Han har ingenting nedskrevet på kart. Alt er memorert i hodet.

Når det er mye folk på hyttene i området, pleier Kirkeland å kjøre litt rundt med båten som en unnamanøver, for at hyttenaboene ikke skal finne den hemmelige hummerplassen hans.

NRKs journalist som er med på hummerfiske, må love med hånden på hjertet å ikke røpe hvor teinene er.

Hummerfiske

Det er ikke alltid like lett å se fangsten før teina er oppe i båten.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

Blir sendt til Oslo

Hummerfisket startet torsdag og det er stor pågang av skalldyret som kan koste opp mot 600 kroner kiloen. Mye av hummeren som lokale fiskere fanger, blir sendt til Oslo.

Hittil i sesongen har Kirkekand tatt opp ni hummere. Håpet er å få fem til i dag i de 10 teinene.

– Hummeren finnes der det er steinbunn, slik at den har mulighet til å gjemme seg, sier Kirkeland.

Den første teinen han drar opp, inneholder kun krabber. De neste teinene er helt tomme. Kun agnet ligger der.

Kjell Rune Kirkeland på hummerfiske

Hittil i sesongen har Kjell Rune Kirkeland tatt opp ni hummere. Dagens beskjedne fangst krever at flere av teinene må flyttes på.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK

LES OGSÅ:

Lykken snur

Joakim er kaptein på båten og får styrt den i posisjon til å finne bøyene. Sjøen er mørk og hummeren er svart. Det er ikke alltid like lett å få øye på fangsten før teina er oppe i båten. Og endelig snur lykken for familien Kirkeland. I ene teinen ligger en hummer med bare ei klo. Det har ingenting å si. Størrelsen er god.

– Hvis det hadde vært rogn i den, måtte vi ha kastet den ut igjen. Hummer med rogn i, er totalfredet, sier Joakim, som kan alt om reglene.

På fiskebutikken skal hummeren bli veid, sortert og merket. Hver hummer får et eget nummer, slik at restaurantgjestene får vite hvor hummeren er fanget.

Tjuver på ferde

De aller siste teinene skal dras opp, men de er tomme. Kirkeland mener at det har vært uvedkommende der. Det ser han fordi agnposen er bindet løs.

– Det blir bare spekulasjoner, men i mitt hode tror jeg at de har tatt hummeren. Håper de som har tatt den klarer å spise den med god samvittighet, sier butikkeieren.

Hummer

Et hummerliv er et hardt liv. Denne har bare ei klo.

Foto: Yngve Hustad Reite / NRK