Hopp til innhold

– Ikke lønnsomt å fortsette

Ormen Lange har lenge jobbet med løsninger for å få mest mulig gass ut av reservoaret. Torsdag ble det bestemt å avslutte arbeidet.

Landanlegget til Ormen lange på NYhamna

Landanlegget til Ormen Lange på Nyhamna i Molde.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Kitty Eide

Kitty Eide er kommunikasjonssjef for Draugen- og Ormen Lange-feltet i Norskehavet og Shell si driftsavdeling i Kristiansund.

Foto: Shell

Partnerskapet som har jobbet med offshore kompresjon har sett på flere ulike konsept, men i går bestemte de å utsette prosjektet og stoppe det pågående arbeidet med konseptvalg som startet i 2008.

Arbeidet med offshore kompresjon ble startet for å finne en løsning på hvordan man kan få mest mulig gass ut av feltet.

– De løsningene som vi har sett på er ikke lønnsomme nok for oss å fortsette med. Det er heller ikke tidskritisk for Ormen lange å få dette i havn nå, sier kommunikasjonssjef ved Ormen Lange, Kitty Eide.

Hun legger til at dette prosjektet har hittil vært på tegnebrettet, og har ikke blitt gjennomført tidligere fordi teknologien ikke har vært god nok. Ormen Lange har blant annet sett på undervannskompresjon eller kompresjon fra en strekkstagsplattform.

Det var Reuters som først meldte om saken.

Vil maksimere utvinningen

– Olje og gass- industrien har en kostnadsutfordring. Nåværende konsepter for offshore kompresjon for Ormen Lange er ikke lønnsomme, sier leder i styringskomiteen, Odin Estensen, i en pressemelding fra Shell.

Estensen sier at Ormen Lange-partnerne står fast ved ambisjonen om å maksimere utvinningen fra feltet på en bærekraftig måte. Mer kunnskap vil bli tilgjengelig både fra reservoar og teknologiutvikling de kommende årene og vil danne grunnlag for å vurdere nye kompresjonsalternativer.

Beslutningen støttes av alle Ormen Lange partnerne, unntatt Petoro. Ormen Lange partnerskap: Shell (operatør 17.81%), Petoro (36.49%), Statoil (25.35%), DONG Energy (14.02%), ExxonMobil (6.34%).

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL