NRK Meny
Normal

Tipsene du trenger for å ta gode julebilder

Fallgruvene for gode julefoto er mange. Røde øyne, gjenskinn av blits i vinduene og barn oppstilte som dominobrikker. Fotograf John Colbensen forteller hvordan du fanger julestemningen.

To jenter ødelegger pepperkakehus

Et godt eksempel på et julebilde med glimt i øyet. Her understreker Colbensen at det er viktig å fange uttrykk og situasjoner. Han oppfordrer folk til å sløyfe oppstilte bilder, men jobb heller litt for å fange øyeblikkene.

Foto: John Colbensen

John Colbensen

John Colbensen har tatt mange julebilder, og vet hvordan man skal gjøre det for å få et best mulig resultat.

Foto: JOHN COLBENSEN

Ribbelukta er i ferd med å sette seg i veggene og barna kniper febrilsk på julegavene.

Julestemningen er så sterk at du kjenner den i magen. Bare den obligatoriske hold-in-strømpebuksa mangler før du vil ta de koselige, og minneverdige julebildene.

Men her er fellene mange, og det skal ikke så mye til før du så vidt kjenner igjen den O' herlige julestemningen.

Enkle fotoløsninger

John Colbensen har sett det meste, og ler godt når han snakker om skrekkelige eksempel på familiebilder fra juletiden. Som profesjonell fotograf har han høyere krav enn folk flest, men han mener at det finnes flere enkle løsninger på hvordan man han forevige denne høytiden.

Barn som åpner julegaver

Her har Colbensen klart å fange en reaksjon når barnet åpner gaver. Bildet viser også at det er viktig å komme ned på barnas høyde. Ikke ta bilder ovenfra og ned, det gjør mange feil.

Foto: John Colbensen

– Den verste feilen er blits rett i ansiktet på folk, eller at man ser blitsen skinne i vinduet bak de du vil ta bilde av.

Med kompaktkamera kan dette være vanskelig å unngå, men speilreflekskamera er ikke lenger en sjelden vare i norske hjem, og da er mulighetene mange. Ifølge Colbensen er en ekstern blits veldig god å ha.

– Da kan man vri blitsen dit man vil for å spre lyset. Gjerne opp i taket eller bak deg.

Og skal man bruke blits bør de som blir fotografert ikke sitte så nært en vegg. Da slipper man skarpe skygger.

Slik blir bildene dine bedre

Mange forbinder julestemning med varmt og koselig lys, og det er kanskje ikke så enkelt å klare å fange opp jula når det er mørkt ute og dunkelt inne. Men Colbensen har flere gode tips.

  1. Gå nærmere. Veldig mange står for langt unna, og får med mye unødig støy. Gjerne ta nære bilde av barna mens de åpner gaver foran juletreet.
  2. Tilpass deg motivet, og gå ned på huk hvis du tar bilder av barn.
  3. Det er ikke nødvendig å få med hele stua. Less is more!
  4. Ligg unna oppstilte bilder! Fang situasjonene og hvordan folk reagerer.
  5. Bruk stativ slik at kameraet klarer å suge til seg mest mulig lys. Med lengre eksponeringstid er det vanskelig å holde kameraet stille nok.
  6. Skru opp ISO på 400 eller mer, men pass på at kameraet tåler det. Det er kjedelig om alle bildene ender opp veldig kornete.
  7. Ta mange bilder. Da er sjansen større for å få ett som er bra. Det er viktig å prøve seg frem med ulike innstillinger.
Barn i julenisselus leker med sparebøsse

Colbensen viser med dette bildet at det er viktig å gå tett på, slik at man ikke får med uvesentlige detaljer på bildet.

Foto: John Colbensen

Colbensen legger til at det er en kjempefordel å ha et lyssterkt objektiv, altså et objektiv du kan stille inn stor blender. Jo større blender, jo mer lys. Du er også ett steg foran de fleste hvis du kan litt innen redigering.

– Det er nesten et krav for å få gode bilder. Fotograferer man innendørs er det lett at de man tar bilde av blir litt oransje i ansiktet. Da er det lurt å justere fargetemperaturen for å få bort det gule og oransje, sier fotografen.

En annen utfordring kan være utbrent lys. Colbensen sier at man bør sørge for at eksponeringen sitter, så trenger man ikke å justere like mye i etterkant.

Og sist men ikke minst oppfordrer Colbensen folk til å prøve å fange den gode stemningen. Da er mye på plass.