Slik tar du gode bilder av nordlyset

Mange ble i natt imponert over det flotte nordlyset. Send oss dine bilder til mr@nrk.no, hit eller #nrkmogr på sosiale medier.

Renate Hatlegjerde sprang i går ut i skogen med kamera og stativ i hendene for å forevige det flotte nordlyset. Når man skal ta slike bilder er det enkelte ting man bør huske på.

Mye ros

Renate Hatlegjerde tok dette bildet over Vanylvsfjorden

Dette bildet tatt av Renate Hatlegjerde har fått mye ros på sosiale medier i dag. Det er tatt av Vanylvsfjorden sett fra Åheim.

Foto: Renate Hatlegjerde

I dag har Hatlegjerdes bilde samlet likes til den store gullmedalje på Facebook, og det ser ikke ut til å stagnere med det samme.

– Det er kjekt at folk liker bildet mitt. Jeg har alltid likt å ta bilder av natur, og enda kjekkere ble det ta nordlyset tok over himmelen, forteller hun.

Viktig med rett utstyr

I går gikk hun helt alene ut i skogen for å teste den nye vidvinkellinsen sin. Hun mener nemlig at utstyret er viktig for å få et godt resultat.

– Det er viktig at du har et skikkelig speilreflekskamera, selvutløserknapp og stødig stativ, mener Hatlegjerde.

– Og gode klær.

I kveld er det igjen meldt klar himmel og nordlys. Da vil Hatlegjerde igjen ut på tur.

Slik gjør du det

John Colbensen

Fotograf John Colbensen.

Foto: JOHN COLBENSEN

Det er det lurt å være forberedt. Fotograf John Colbensen har noen tips som kan hjelpe deg hvis du ønsker å ta flotte bilder av nordlyset.

– Hvis jeg vet at det skal bli nordlys planlegger jeg godt hvor jeg skal ta bildene. Ørskogfjellet på Sunnmøre eller åpne steder ved kysten er gode eksempler, forteller Colbensen.

Man kan få flotte bilder hvis man klarer å fange nordlyset speile seg i vann.

  1. Finn et sted der ingenting distraherer for nordlyset.
  2. Unngå støy fra andre lyskilder. Bildene blir best når månen er liten. Når nordlyset konkurrerer med annet lys er det vanskelig å få gode bilder.
  3. Slå av autofokus! Det er vanskelig for kameraet å fokusere på en flat himmel. Fokuser manuelt.
  4. Ikke sett kameraet på automatikk – da blir du skuffet. Sett det på manuell (M), og størst mulig blender (f3,5 eller f4,5).
  5. Sett ISO på 400 (maks 800).
  6. Kort lukkertid – gjerne mellom 4 til 8 sekund. Blir lukkertiden lengre vil nordlyset flyte ut å se ut som skyer. Du vil ikke få med de skarpe spydene i lyset.
  7. Skru på uendelighetstegnet på objektivet ditt – hvis du har det. Da blir det skarpere.
  8. Stativ og fjernutløser er et must!