Hopp til innhold

Mange ungdommer drømmer om en skuespillerkarriere

Ungdommer mellom 13 og 16 år var i dag på audition for å kjempe om plass for å være med på helgebasert fordypningskurs i teater.

15-åringer på audition

Bak fra venstre: Sofie Helseth, Oda Nikoline Vågnes Halsa og Marie Kili. Foran fra venstre: Sunniva Ekanger og Matilde Furholm. Alle ønsker å bli med på kurs for å bli flinkere skuespillere.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Det var 23 ungdommer som møtte opp, men bare halvparten får være med videre på kurset som heter Tid for teater. Auditionen var åpen for ungdommer fra hele fylket, men det var sunnmøringer og romsdalinger som møtte opp. Ingen fra Nordmøre.

Et spisset tilbud

Auditionen ble arrangert i regi av Ålesund kulturskole og er et samarbeid mellom Ålesund kulturskole, Fagerlig videregående skole og Regionteateret i Møre og Romsdal og Høgskulen i Volda. Den fant sted på Fagerlia videregående skole. Virksomhetsleder Gro Dalen, forteller at dette er noe kulturskolen har tenkt på lenge fordi de har sett et udekket behov.

– I Ålesund er vi privilegerte og har hatt teaterundervisning i over tjue år, men det er ikke alle kommuner som har det slik. Bare fire-fem prosent av kulturskolen andre steder er satt av til teater, og det er kanskje bare en tredjedel av kulturskolen som har teatertilbud, forteller hun.

Dalen sier at oppfølging er noe som det kommende kurset skal ha fokus på.

– Vi ønsker å gi et bedre, bredere og mer spisset tilbud. På kurset vil elevene få mer individuell oppfølging, mer enn ved en lokal kulturskole.

Gro Dalen

Virksomhetsleder for Ålesund kulturskole, Gro Dalen, ønsker å gi teaterglade ungdommer et bredere tilbud.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Nervøs

15-åringen Mathilde Furholm fra Ålesund var blant ungdommene som tok turen for å være med på audition. Hun sier det er kjekt å være med.

– Fellesøvelsene var veldig kjekke. Nå er jeg veldig nervøs for hvordan det skal gå med monologen, forteller hun.

Furholm har holdt på med teater siden hun var sju år gammel. Da startet hun på Jugendteateret i Ålesund, og teater har blitt en lidenskap.

– Jeg har lyst å bli med på kurset fordi jeg synes det er veldig kjekt å jobbe med teater og møte andre teaterfolk, sier hun.

Utfordrende

Sunniva Ekanger fra Brattvåg ønsker også å få være med på kurset.

– Teater er veldig morsomt. Man møter nye folk og får være noen andre enn en selv når man setter seg inn i ei ny rolle.

Ekanger har valgt en monolog som heter «Broren min».

– Hovedpersonen har mistet moren sin, og broren har stengt seg inne på rommet og nekter å komme ut. Det er en utfordrende monolog, forteller hun.

Les også:

Brenner for teater

Da NRK møtte 13-åringen Elias Kleive fra Molde, var han nettopp ferdig med sin monolog. Han er fornøyd med egen innsats.

– Jeg synes det gikk veldig bra, jeg fikk sagt det jeg skulle si og skuespillet gikk ganske godt, forteller han.

Monologen han fremførte var «Det jeg har å si om fremtiden». Han spilte en Jan Thomas- versjon.

– Jeg brukte en del engelsk ord i teksten. Juryen sa det gikk ganske bra, men det sier dem sikkert til de fleste.

Hva betyr det for deg å være med på kurset?

– Det betyr mye at jeg får gjøre det jeg liker å holde på med. Det er dette jeg brenner for, teater er livet mitt. Målet mitt er å bli skuespiller og komiker, forteller han.

Elias Kleive

Elias Kleive drømmer å bli skuespiller og komiker. I dag spilte han den kjente sminkøren Jan Thomas.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

God erfaring

Virksomhetsleder Dalen forteller at noen av ungdommene kommer fra små kommuner, der det bare er barneteater.

– De skal få slippe å være enslige svaler, kurset skal gi dem et sosialt og faglig miljø og de får jobbe sammen med andre som vil noe med teater, sier hun.

Men er det ikke strengt å skulle ha audition for et kurs, er de ikke litt unge for det?

– Jeg vet ikke, det er ikke godt å si. Teater handler om å stå på ei scene og vise seg frem. Dette er ikke en typisk konkurranse. Det heter audition, men utgangspunktet er at alle starter med ei fellesøkt som har oppvarmingsøvelser, og deretter fremfører en monolog og avslutter med en samtale med juryen. Målet er å finne ei gruppe som kan fungere sammen.

– Ungdommene vil møte det samme om de søker seg inn på dramalinja eller musikklinja på videregående. For noen er kanskje dette en bra erfaring, sier hun.

Kulturskolen har fått tilskudd fra Norsk kulturråd i Møre og Romsdal. Det vil være to instruktører som leder kurset.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL