NRK Meny

Tar terrortrusselen på alvor

I løpet av høsten har trusselnivået blitt høyere, ifølge PST. Politimesteren for Nordmøre og Romsdal tar terrortrusselen mot Norge på alvor.

Arnstein Nilssen PK Rauma Mannen

– Politiet vil gå igjennom sikkerhetsrutinene, sier politimester i Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Arnstein Nilssen.

Foto: Lena Høyberg / NRK

Artikkelen er mer enn to år gammel.

– PST og Etterretningstjenesten har tidligere varslet om en negativ utvikling i trusselbildet. De siste månedene har situasjonen tilspisset seg, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i vurderingen som de har lagt ut på sine nettsider.

Les også: PST: – Sannsynlig at terror kan skje

PST frykter at terrorister kan slå til mot landet i løpet av ett år, og frykter særlig islamistisk terror knyttet til krigen i Irak og Syria.

– Dette er en uspesifikk trussel og det er ikke sagt noe om hvordan denne trussel skal komme, men vi tar dette på alvor, sier politimester Arnstein Nilssen.

Sikkerhetstiltak

Politiet i Nordmøre og Romsdal vil gå igjennom sikkerhetsrutinene og se om andre tiltak kan gjøres. Nilssen vil ikke utdype hvilke tiltak det er snakk om.

I sommer ble terrorberedskapen i Norge høynet etter konkrete trusler mot landet, men ble senere senket igjen uten at noe angrep hadde skjedd.

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refv

Justisminister Anders Anundsen, PST-sjef Benedicte Bjørnland og fungerende politidirektør Vidar Refv orienterte i sommer om en konkret trussel mot Norge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oljeforsyningsbasen Vestbase i Kristiansund tilpasset seg varselet om terror i Norge i sommer. Da ble det innført flere grundige kontroller og økt bemanning.

– Vestbase og oljeanlegg må vurdere de sikkerhetstiltakene som de har og vi vil være til stede og eventuelt gi råd i den sammenheng, sier han.

PST skriver ikke om en så konkret trussel i dagens analyse. Nilssen er ikke overrasket over analysen.

– Det vil vi oppleve i fremover og vi må reagere alt ettersom hvor spesifikk og alvorlig trusselen er. Vi vil sikre samfunnet på en best mulig måte, men fordi trusselen er uspesifikk tror jeg ikke befolkningen skal gå rundt å bekymre seg, sier Arnstein Nilssen.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.