NRK Meny
Normal

Kronerulling sikra superteleskop i Volda

Kronerulling har sikra Volda ett av Europas største teleskop for astronomamatører. Når dette er på plass er håpet å kunne se ringene rundt Saturn.

Orkan Saturn - rose

En orkan på Saturn kan se slik ut. Kometland i Volda får et nytt og dobbelt så kraftig teleskop som i dag på plass på seinsommeren.

Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Det er Kometland observatorium som satser nærmere 250 000 kroner, finansiert ved kronerulling. De som står bak regner med at summen er fullfinansiert når teleskopet kommer på seinsommeren.

Dobbelt så sterkt som i dag

Teleskopet i Kometland i Volda

Både små og store har stor glede av Kometland i Volda, nå for de et enda bedre teleskop å se i

Foto: Knut B. Aarseth

Teleskopet er dobbelt så sterkt som det som står i Kometland i dag, og vil gi publikum fantastiske opplevelser, sier astronom Knut B Aarseth. Optikken til det nye teleskopet kommer fra Hongkong, mens selve teleskopet skal bygges i Nottingham i England.

Aarseth forteller til NRK at både enkeltpersoner og bedrifter i regionen deltar i kronerullingen og at det er det som gjør det mulig å gå til anskaffelsen.

– Når dette kommer på plass kan vi kanskje se obejekt som ligger 8–10 milliarder lysår borte, forklarer astronomen. Han gleder seg også til å se polkalottene på Mars og ringene rundt Saturn.

Har fått komet oppkalt etter seg

Knut B Aarseth i Volda har vært hobbyastronom i flere tiår og slutter ikke å undre seg over verdensrommet. Han har selv fått oppkalt en komet etter seg. Det skjedde torsdag 16. november 1989 klokka 18.29 da han oppdaget en helt ny komet