Stille protest fra Tornekrattet

Under kampen mot Lillestrøm satt moldesupporterne seg ned i protest mot flytting av kamper til hverdager.

Eva Brit Mauseth

Leder av Tornekrattet, Eva Britt Mauseth, mener alle eliteseriekamper bør spilles i helgene

Foto: Roar Strøm / NRK

Fotballkamp på hverdager er ikke populært blant supporterne. Også moldesupporterne foretrekker fotballkamper i helgene og gikk til aksjon under mandagens kamp mot Lillestrøm.

Tornekrattet og andre supportere satt seg rett og slett ned. Den stille protesten varte i ti minutter og er en del av en landsomfattende protestaksjon.

– Aksjonen heter «Fotball i helgen» og mange supporterklubber er med. Det er hver sin gang å aksjonere, forteller Eva Britt Mauseth, leder av Tornekrattet.

- Det er grenser for hvordan man skal behandle supportere

Aksjonsgruppen jobber for å holde fotballkampene til helgene og at det innføres et tak for hvor mange kamper som kan flyttes. I tillegg vil gruppen at det ikke skal være mulig å gjøre et bytte senere enn seks uker før kampen.

Ifølge Mauseth var det flere årsaker til at moldesupporterne aksjonerte.

– Det er grenser for hvordan man skal behandle supportere. Supportere er solidariske. Når Lillestrøm opplever å bli utsatt for bytte av kampdag med bare tre ukers varsel, viser vi at dette er noe vi ikke går med på, sier Mauseth.

Video Stille protest fra Tornekrattet

VIDEO: Molde sin hjemmekamp mot Lillestrøm mandag åpnet svært stille fra supporterne sin side.

I løpet av fjoråret ble sju av Lillestrøms kamper flyttet. Mauseth sier det var lett å merke at Lillestrømsupporterne ikke hadde tatt turen til Molde.

– Tenk så mye festligere det hadde vært på Aker stadion om kanarifuglene hadde fått muligheten til å sette farge på kampen. Vi mister så mye av stemningen når vi har mandagskamp, sier Mauseth.

- Merkelig stemning på stadion

Mandagens protest var vellykket, ifølge supporterlederen.

– Vi fikk mange undrende blikk i går. Det var en merkelig stemning på stadion uten bortesupporterne og det ville vi markere. Det hadde vært mulig å lage bannere og kontakte media, men vi ønsker å få folk til å tenke litt selv, sier hun.

Mauseth hevder at Fotballforbundet og tv-avtalen vil sørge for at fotballfansen ikke lenger vil ta turen til stadion.

– Klubbene trodde at medieavtalen skulle gi dem ekstra inntektekter i det lange løp, men klubbene og supporterne taper på dette. Klubbene ville være bedre tjent med å ha 200 ekstra supportere på stadion, sier Mauseth.

Supporterlederen minner om at det ikke bare er fotballspillerne som legger til rette for underholdning på stadion, og har pressmiddelet klart.

– Om hjemme- og bortesupporterne velger å se på kampene hjemme – hvem er det da som synes det er gøy å sende kampene på tv, spør Mauseth.