NRK Meny
Normal

Snøskredvarslinga: – Det er krevende forhold i fjellet nå

Folk som skal gå på ski i fjellet, blir bedt om å vise aktsomhet og sjekke om det er fare for snøskred der de har planlagt å gå.

Skredfare

NVE Snøskredvarslinga ber folk sjekke skredforholdene i fjellet og planlegge turene godt.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lørdag omkom en svensk statsborger i femtiåra i et snøskred i Rauma. Skredet gikk mellom Kavlisetra og Kyrkjetaket i Isfjorden. To grupper var på ski inne i området da skredet gikk.

Lokale variasjoner

På Sunnmøre, i Romsdal og i Trollheimen er det akkurat nå moderat skredfare kategori 2 i følge varsom.no, men det kan være store lokale variasjoner, opplyser NVE Snøskredvarsling.

Også i Sogn og Fjordane blir folk advart mot snøskredfaren.

Snøskredvarsler Birgit Rustad

Vakthavende skredvarsler, Birgit Rustad, ber folk sjekke skredforeholdene før de legger ut på skitur.

– Det er krevende forhold i fjellet nå. Vi har med soloppvarmet snø å gjøre. Det kan føre til våte skred som både kan bli utløst naturlig og av skiløpere, og i høyden kan det gå tørre flakskred fordi vi har hatt nedbør i form av snø og vind, sier Birgit Rustad ved NVE Snøskredvarsling.

– Mange vil vel kanskje si at det er litt uvanlige forhold akkurat nå siden folk forventer at det skal gå mot vår. Men på grunn av værsituasjonen er skredforholdene deretter. En del steder er det snøskredfare 3, dvs. at snøskredfaren er betydelig og at det er generelt ustabile forhold. Andre steder er det mer lokalt ustabile forhold, sier Birgit Rustad.

– Sjekk skredforholdene

NVE Snøskredvarsling oppfordrer folk til å sjekke skredfaren på nettstedet varsom.no, og viser også til at det finnes en app som kan brukes. På høyre side av varselet ligger det også observasjoner som er gjort i området, og som det går an å sjekke detaljer, sier skredvarsleren.

– Det er mange som reiser nå, til Romsdal eller Jotunheimen, for å få seg ei helg på ski, og da er de kanskje ikke kjent med de lokale forholdene fordi de har ikke vært der gjennom vinteren. Derfor blir det viktig å sette seg inn i snøskredvarslet og den informasjonene du får der, bruke kartet og planlegge turen godt, sier Birgit Rustad.

– Kommer denne skredsituasjonen til å vedvare lenge?

– Vi har nettopp hatt en værbrief, og det ser som det skal fortsette med nedbør og litt vind, og det ligger et nedbør utenfor kysten som kan gi ustabilt vær, sier Birgit Rustad.