Hopp til innhold

Influensabølgen tømmer vaksinelageret

I Molde advarer kommunelegen om svineinfluensaen, men fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal bagatelliserer sykdomshysteriet.

I Molde advarer kommunelegen om svineinfluensaen, men fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal bagatelliserer sykdomshysteriet.

– Nå har jeg sett såpass mange som er dårlige av influensa at angsten har grepet tak i meg også. Derfor vaksinerer jeg meg, sier lege Rune Bratli.

Karl Wesenberg

Overlege Karl Wesenberg sier det fort kan skje at man får pasienter med livstruende influensasykdom i Møre og Romsdal.

Foto: Hans-Thomas Eikrem / NRK

Både svin- og sesonginfluensaen har fått mye omtale på nyåret. Mange er syke, og i Molde er det såpass stor pågang at de er i ferd med å gå tom for vaksiner.

Nå går til og med fastlegen Rune Bratli til medisinske skritt, og setter sprøytestikket som skal gardere han mot rennende nese og slapphet i kroppen.

– Nå har jeg sett såpass mange som er dårlige av influensa at angsten har grepet tak i meg også. Derfor vaksinerer jeg meg, sier Bratli.

Han melder at pågangen har vært såpass stor at de nesten ikke klarer å hanskes med alle som vil ha influensavaksine.

Frykter livstruende sykdom

Også flere legekontor og institusjoner har nå gått tom for vaksiner i Molde. Folkehelseinstuttet kan ikke gi svar på når ny forsyning kommer, men sier at det skal være på plass over helgen.

Samtidig står nye senger klare på sykehusene til å ta imot flere pasienter. I Molde ligger tre pasienter med påvist svineinfluensa, mens hele 13 stykker venter på avklaring fra prøvene.

– Vi har folk liggende her med svineinfluensa, men ingen har vært såpass syke at de trenger intensivbehandling eller pustestøtte, sier overlege Karls Wesenberg.

Saken fortsetter under bildet

Influensavaksine sykehuset i MOlde

Vaksinene blir tatt varsomt hånd om ved sykehuset i Molde.

Foto: Hans-Thomas Eikrem / NRK

Nå ber sykehuset besøkende som ikke er helt friske om holde seg unna både føden og andre avdelinger for å unngå unødig smitte. Frykten er at også vårt fylke skal få pasienter som blir livstruende syke av årets svineinfluensa.

– Ja, vi er forberedt på at det kan komme. Det fins dårlige pasienter både på intensiven i Ålesund og ellers i landet, så det kan skje at noen blir livstruende syke, sier Wesenberg.

– Ikke så alvorlig

I Ålesund er fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal langt mer avmålt til influensahysteriet.

Odd Veddeng

Fagdirektør Odd Veddeng i Helse Møre og Romsdal.

Foto: NRK

Til NRK sier Veddeng at de har god oversikt over de influensarammede i fylket, og avviser at de 15 personene som er innlagt med svineinfluensa er alvorlig syke.

Han sier også at helsetjenestene er godt dimensjonert for sykdomskøen som har oppstått i sammenheng med influensaen.

– Vi er midt i sykdomssesongen, og er vant til at det blir økt press på sykehusene i denne perioden. Jeg vil ikke si at situasjonen er spesielt alvorlig, sier Veddeng.

– Er frykten ute blant folk større enn nødvendig?

– Ja, det kan virke sånn. Vi har kanskje én pasient som kan karakteriseres som alvorlig syk, men de fleste andre har et helt vanlig sykdomsforløp.