Hopp til innhold

Ulstein-drapet: Slik var de dramatiske minuttene

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Den tiltaltes ekskjæreste forteller om svært dramatiske minutter da 26-åringen påførte Preben Mikael Dimmen (27) de livstruende skadene.

Aktor jogeir nogva ulstein rettssak

Både den tiltalte og hans ekskjæresten har blitt spurt ut av aktor Jogeir Nogva under Ulstein-rettssakens første dag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Jeg skrek til ham: «Du kommer til å drepe ham. Du må slutte!».

Slik reagerte den tiltaltes ekssamboer da 26-åringen gikk løs på Preben Mikael Dimmen (27) med en flaske, den skjebnesvangre natten til 29. oktober i fjor.

Etter at tiltalte var ferdig å forklare seg for retten mandag, var det ekssamboeren sin tur til å fortelle om detaljene rundt voldsepisoden i deres felles leilighet i Ulsteinvik.

Kokte plutselig over

Ulstein rettssaken dommer Kirsti Høegh Bjørneset

Dommer Kirsti Høegh Bjørneset leder saken, her med sine lekdommere Asbjørn Skaar og Cathrin Lerstad Helgesen. I front sitter sakkyndig John Olav Roaldset.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Den tiltalte 26-åringen hevdet i retten at han var oppgitt og lei over at ekssamboeren og Dimmen ikke tok tilstrekkelig vare på deres to år gamle sønn.

Da den tiltalte oppsøkte leiligheten rundt kl. 05.00 natt til 29. oktober, var han ifølge ekskjæresten synlig beruset. Mannen gikk deretter inn i leiligheten, og fant Dimmen i dobbeltsengen, der den tiltalte 26-åringens sønn også lå og sov.

– Da ble han kjempesint, sier ekskjæresten i retten, og forteller at de deretter ble stående og diskutere hva de skulle gjøre med situasjonen.

Plutselig skal det ha kokt over for den tiltalte.

Prøvde å holde ham igjen

– Helt uventet grep han fatt i en flaske og gikk mot Preben. Jeg gikk foran ham og sa at han ikke måtte gjøre noe, og jeg prøvde å holde ham igjen.

Da tiltalte nærmet seg sengen der Dimmen lå, skal han ha løftet armen og vist tegn til at han ville slå ham.

– Jeg begynte å skrike, og ropte at han ikke måtte gjøre noe. Jeg prøvde også å gripe flasken og ta den fra ham, men han (tiltalte) er sterkere enn meg, og klarte ikke å stanse ham.

26-åringen skal deretter ha gått løs på Dimmen. Alt skjedde mens parets to år gamle sønn var i samme rom.

(Saken fortsetter under bildet)

Ulstein rettssaken

Tiltaltes ekskjæresten la frem sterke detaljer rundt drapet i Ulsteinvik.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Ungen lå i sengen

Ekskjæresten forteller at hun grep ungen og løp ut av rommet så fort som mulig.

Da kampen var over, var det tiltalte selv som ringte nødetatene. Ekskjæresten sier hun har utdanning fra helsevesenet, og sier hun straks forstod hvor sterke skader Dimmen var blitt påført.

Erkjente straffskyld

Den tiltalte ble pågrepet på stedet og erkjente straffskyld da han ble pågrepet og først siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Siktelsen ble senere utvidet til forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, etter straffelovens paragraf 233.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld etter tiltalen som lyder på forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Forferdelig lei meg

Da den tiltalte 26-åringen ble spurt ut av sin forsvarer i retten, viste han tydelig anger for å ha slått Preben Mikael Dimmen (27) til døde i Ulsteinvik.

– Jeg er forferdelig lei meg, og vet at det sikkert ikke er vits i å be om tilgivelse. Jeg vil uansett be om unnskyldning, sier den tiltalte.

I sin forklaring mandag, sa tiltaltes ekskjæreste at hun ikke trodde 26-åringen hadde til hensikt å drepe Dimmen.

Ulstein rettssaken

Rundt 15 pressefolk har møtt opp for å dekke Ulstein-rettssaken den første dagen. Rettssaken skal vare i tre dager, med mulighet for en ekstra dag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK