Hopp til innhold

Slik unngår du innbrudd i sommer

Slukker du alt lys i huset ditt når du drar på ferie? Da kan du fort bli et lett bytte for innbruddstyvene.

Innbrudd

INNBRUDD: Har du alarm i huset ditt er sjansene mindre for at tyvene skal ta sjansen på akkurat ditt hus. Men det stopper ikke alle.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Mange har gode rutiner for hva de skal gjøre før de reiser på sommerferie. Noen nøyer seg med å dra ut stikkontaktene til tv-en, andre slukker alt tegn på at noen er hjemme.

Ifølge Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If kan det friste innbruddstyvene til å ta akkurat ditt hus.

– La huset ditt se litt bebodd ut. Man kan få kjøpt tidsinnstilte lysbrytere slik at lyset ditt blir slått av og på til ulike tider, forteller han.

Kjappe tyver

Sigmund Clementz, If

Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i forsikringsselskapet If, sier at det er viktig å være en god nabo for å unngå innbrudd.

Foto: Kilian Munch

Tyver undersøker gjerne nabolaget ditt på forhånd, og hvis lyset ditt blir slått av på nøyaktig samme tidspunkt hver kveld skjønner de fort at ingen er hjemme.

Clementz oppfordrer folk til å rydde bort verdifulle gjenstander som er fristende for tyvene. Han forteller at omreisende vinningskriminelle ofte tar med seg hageredskapet, gressklippere, verktøy og sykler.

– Lås det inn i garasjen eller et annet sikkert sted. Ikke frist tyvene unødvendig.

Har du alarm i huset ditt er sjansene mindre for at tyvene skal ta sjansen på akkurat ditt hus. Men det stopper ikke alle.

– Tyvene bruker veldig kort tid på å bryte seg inn. De trenger ikke mer enn et til to minutter inne i huset før de har fått tak i det de er ute etter. De jakter oftest på det som er lite, men verdifullt.

Tyvenes fem på topp

  1. Kontanter
  2. Gull, sølv og smykker
  3. Mobiltelefoner
  4. Nettbrett
  5. Bærbare datamaskiner

– Noen tiår tilbake var det tv-en som var på topp. Men nå er det vanskelig å få omsatt tv-er. De koster veldig lite i forhold til tidligere, sier Clementz.

Den gode naboen

For å unngå at innbruddstyver tar seg til rette i hjemmet ditt mener Clementz at du bør bruke de gode naboene dine for alt de er verdt.

– Det er mest effektivt. Be dem legge litt av søpla si i din søppeldunk, vanne blomster og ta inn posten din. Det er også veldig praktisk at naboen har nøkkel til huset ditt i tilfelle noe skulle skje mens du er borte.

– Den gode naboen er viktig. De kan være oppmerksomme på fremmede folk og biler i nabolaget.

Gode planleggere

Tyvene blir flinkere og flinkere til å planlegge innbrudd. Mange bruker satellittbilder via Google Maps for å gjøre seg kjent i nabolaget.

– Mange tyver bruker å merke boliger før de har tenkt å bryte seg inn. Noen legger en liten papirlapp mellom døra og dørkarmen, mens andre legger steiner på dørmatta. Ligger de på samme plass et par dager senere er det tydelig at ingen er hjemme, forteller Clemetz.

Politiets tips

  1. Monter utendørs lamper med bevegelsessensor
  2. Invester i en boligalarm
  3. Sett på lys, gjerne med timer, i boligen dersom du skal bort over en periode
  4. Sørg for at naboen tar inn posten din og kanskje kaster avfall i avfallsdunken din
  5. Be naboen eller andre om å følge med dersom de ser noe mistenkelig og om å melde fra til politiet på telefon 02800

NRK anbefaler