Hopp til innhold

Gullsmed: – Dette er et kjempeproblem

Nesten ingen takserer gull og andre verdifulle eiendeler. Manglende kontroll på verdisakene skaper store problemer for folk som skal ha erstatning etter innbrudd og tyveri.

Nesten ingen takserer gull og andre verdifulle eiendeler. Manglende kontroll på verdisakene skaper store problemer for folk som skal ha erstatning etter innbrudd og tyveri.

Leder Helge Mjelva i Norges Gullsmedforbund sier det er svært viktig at folk enten leverer inn verdisakene sine for taksering, eller i det minste tar bilde av eiendelene og beskriver dem med skrevne ord.

– Det er mye småtteri vi holder på med i denne bransjen, vet du, sier Gullsmed og leder i Norges Gullsmedforbund, Helge Mjelva.

De siste to ukene har hele tretten privatboliger blitt lettet for store verdier i gull- og andre verdisaker. Politiet mistenker såkalte mobile vinningskriminelle fra utlandet, og står enn så lenge uten ledetråder.

Personene som blir frastjålet verdisaker får selvsagt erstatning dersom de er forsikret, men ifølge lederen i Gullsmedforbundet og IF Forsikring, er problemet er at nesten ingen kartlegger smykker, ringer og andre verdisaker i gull, sølv og andre edle metaller.

Monica Isaksen

Rådgiver Monica Isaksen i IF Forsikring sier det er problematisk å beregne erstatningsbeløpene så lenge folk ikke vet hvilke verdisaker de har tapt.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Da er det selvsagt et problem å finne ut hva vi skal erstatte og hvilke beløp vi skal betale ut, sier Monica Isaksen i IF Forsikring til NRK.

– Et kjempeproblem

Isaksen får støtte av Mjelva, som sier det er svært viktig at folk leverer inn verdisakene sine for taksering.

I det minste sier de at man bør ta bilde av eiendelene og beskrive dem med skrevne ord.

– Det er et kjempeproblem at folk flest ikke har kontroll på verdisakene sine. Mange opplever dessverre innbrudd og tyveri, og de alle fleste vet ikke om det var ekte gull eller bare en gullbelagt dublè de eide. Mange vet heller ikke om det var diamanter i smykkene eller ringene.

– Vil alltid være en viss usikkerhet

Men er man tapt dersom man ikke har oversikt over verdisakene sine? Nei da, Mjelva forteller at gullsmedene i Norge har bred kompetanse som er spisset mot å estimere erstatningsbeløpet.

– Men det blir vel likevel gjetning, Mjelva?

– Tja, det blir en såkalt «educated guessing». Med god erfaring klarer vi som regel å spore opp hva kunden hadde, sier gullsmeden, før han brått blir alvorlig igjen.

– Vi får uansett ikke gjenstanden foran oss, så det vil alltid være en viss usikkerhet knyttet til størrelsen på erstatningen. Dette er likevel den beste målingen man kan få før forsikringsoppgjøret.

Helge Mjelva

– Det er et kjempeproblem at folk flest ikke har kontroll på verdisakene sine, sier lederen for Norges Gullsmedforbund, Helge Mjelva.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK