Hopp til innhold

Slik lager du gresskarlykter til Halloween

Noen grøsser på ryggen av Halloween. Hekser, spøkelser og andre skumle vesener er kjennetegnet på dagen, men de fleste gleder seg til utkledning, godteri og ikke minst utskjæring av gresskarlykter.

Gresskarl-lykt med motiv av Freddy Kreuger

Her gir Inga Dalsegg deg en full innføring i hvordan du skal skjære gresskaret ditt til Halloween.

– Et av årets høydepunkter for meg er å få skjære ut gresskarlykter til Halloween, sier kunstner Inga Dalsegg.

Inga Dalsegg er født i Trondheim, men er for tiden bosatt i Rindal på Nordmøre. Hun er kunstner og jobber mest med oljemalerier, tegninger og litografier. Men Dalsegg tar pause fra de vanlige kunstformene sine på høsten for da tar det helt av når det gjelder Halloween hjemme hos kunstneren.

Noe av grunnen til at hun er så opptatt av Halloween er at hun har bodd mange år i England mens hun studerte. Der var det nesten umulig å slippe unna Halloween-feiringen.

Blir mer og mer hekta

Siden hun fikk øynene opp for å skjære ut Halloween-lykter har det hvert år blitt mer og mer avanserte motiv innrømmer hun.

– Jeg har skåret ut Alice Cooper, Gollum, Batman, Captain Jack Sparrow de siste årene, de er litt mer avanserte, sier hun.

Hun sier at gode tilbakemeldinger gjør at det baller stadig mer på seg. Hvert år har hun lyst til å overgå seg selv.

– Dette er ikke bare i mitt eget hode. Når man har laget noen gresskar som man har brukt mange timer på så vil man utfordre seg selv. Det blir verre og verre. Jeg har allerede begynt å tenke på hva jeg lage neste år.

I år er drømmen å få til Edvard Saksehånd.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Tatt det til nye høyder

Dalsegg har for lenge siden begynt å planlegge årets Halloween-feiring. For det nye nå er at hun får hjelp av en engelsk venn som dyrker frem spesialgresskar til henne.

I år resulterte det i to gresskar, ett på 33 kilo, som de for øvrig har kalt Seymour, som skjæres ut i videoen over, og ett på 49 kilo, George, som Dalsegg enda gler seg til å sette kniven i.

– Jeg har aldri fått hendene mine på et så stort gresskar før, så det blir veldig stas!

Koser seg sammen med venner

Dalsegg har mange venner som kommer på besøk med barna sine for å skjære gresskar.

– Vi koser oss sammen og mange kommer tilbake år etter år.

Og det meste av gresskaret blir utnyttet. Gresskarkjernene bruker hun å lage pai av, og fenalårruller har hun også laget med innslag av gresskar.

– Nå har jeg akkurat funnet en oppskrift på gresskarpizza, sier Dalsegg, og legger til at noen ting lager hun år etter år mens andre ting blir med det ene forsøket.

Slik skjærer du gresskaret

  • Sørg for å ha nødvendige verktøy som stor kniv, saks og gjerne en syl eller noe annet du kan skjære inn motivet med.
  • Tegn eller print ut et motiv som du skal skjære etter.
  • Ta kniven og skjær av toppen i enten flatt eller «krone»-mønster.
  • Ta ut innmaten, slik at man kan lyse opp gresskaret med stearinlys.
  • Når du er klar med motivet: skjær det inn i det ytterste laget og skrap vekk skallet. (Det enkleste er å skjære helt gjennom).
  • Skjær ut detaljene først – før man skjærer ut resten.
  • Begynn med de store gresskarene først. Jo mindre jo vanskeligere.
  • Se videoen for flere detaljer.

(Saken fortsetter under bildet)

Gresskar kurs

Nøye presisjon må til når man skal skjære ut motivet.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Hvorfor feirer man Halloween?

På norsk heter det Allehelgensaften, men de fleste kjenner det nok bedre som Halloween. Den amerikanske tradisjonen har kommet til Norge for å bli. Allehelgensaften oppstod rundt år 600 i den katolskekirke.

I år 800 ble dagen flyttet til 1. november av Gregor 4. Denne dagen feires alle helgener og martyrer hvis navn ikke er kjent.

Halloween har også med seg trekk fra flere hedenske høstfester som den romerske festivalen for gudinnen for frukt og hager, Pomona, og også den keltiske høstfesten for dødsguden Samhain. Denne natten kunne døde kunne reise fritt og gjerne sammen med nisser, alver og andre vesener.

På 1800-tallet i Irland, ble det vanlig at ungdom gikk utkledd i gatene og spiste av matoffer som var satt ut til de døde og gjorde andre rampestreker. I England banket de på og ba om sjelekaker.

I Irland skar de også ut lanterner av grønnsaker, men de brukte turnips, ikke gresskar. Senere, da mange irske og engelske emigranter dro til USA, tok de med seg sine tradisjonen.

Ønsket å kvitte seg med Halloween

I 1930-årene ønsket man å bli kvitt feiringen da det hadde vært flere episoder med ungdommer som herjet i gatene. Men husmødrene valgt å endre tradisjonen og henvendte seg til de minste barna ved å invitere dem inn, og ved spørsmålet "trick or treat" fikk barna godteri.

Skjeletter, blod, og flaggermus som er kjente symboler for Halloween, stammer ikke fra Irland, men kommer mest sannsynlig fra den katolske feiringen av allehelgensdag i Mexico – de dødes dag.

I Norge begynte feiringen av dagen å ta form rundt slutten av 1990-tallet, og handelsstanden har kastet seg på med salg av effekter. Og selv om mange låser døra og later som de ikke er hjemme, er det nok barnas tenner som har mest å frykte denne dagen.

Gresskar Kurs

Inga Dalsegg har skjært ut mange gresskar i sitt liv.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL