NRK Meny
Normal

Skjenket Johnny Depp full – resultatet ble legendarisk

På et gammelt skipsverft i Kristiansund, omgitt av en eim av gammel dieselolje, smøremidler og sjø, fikk vi historien bak en av filmhistoriens mest legendariske plakater.

Greg Gorman

Den verdenskjente portrettfotografen Greg Gorman, her portrettert av NRK i Kristiansund i oktober 2013.

Foto: Erik Hattrem

Da Johnny Depps karakter, Jack Sparrow, i den første Pirates of the Caribbean-filmen furtet over at lageret med rom ble satt i brann, trengte ikke Depp gå dypt i seg selv for å finne den ekle følelsen av å se edle dråper bli forspilt.

Kilden til kunnskapen om Depps forkjærlighet for god drikke, fant vi i Kristiansund.

For å si det slik, fyren er en kjernkar og har begge beina godt plantet på jordoverflata

Greg Gorman om Johnny Depp

Fuktig natt ble legendarisk poster

Fotografen Greg Gorman, som sist uke holdt foredrag og undervisningstimer i regi av fotofestivalen Nordic Light, er også opphavsmannen til bildene på den første – og nå legendariske filmposteren til Pirates of the Caribbean i 2003.

– Johnny er en nær venn av meg, han har jeg kjent i mange mange år. Men det var helt tilfeldig at det var jeg som skulle ta bildene til Pirates of the Caribbean. Da kom han til studioet mitt med hele skuespillerstaben på slep, forteller Gorman til NRK.

Og fotoseansen ble nesten som i sjørøverfestene i filmserien om piratkapteinen.

– Jeg hadde fire magnumflasker med vin som vi konsumerte mens vi fotograferte helt til klokken ti neste morgen. Vi hadde det helt vanvittig morsomt den natta, forteller Gorman, som på den tiden hadde greid å få Depp til å like amerikansk vin.

Greg og tilskuer

Midt under fotoseansen med Frode Alnes dukket en fotointeressert kristiansunder opp for å sikre seg autograf og bli fotografert sammen med Gorman. Her står Gorman og overtaler autografjegeren til å stille som modell dagen etter.

Foto: Erik Hattrem

– Johnny har bodd lenge i Frankrike og han forguder fransk vin, men en kveld på middag hjemme hos meg åpnet jeg noen flasker med de største kanonene innen vin fra California, der og da måtte han innrømme at jeg hadde introdusert han for veldig bra vin. For å si det slik, fyren er en kjernkar og har begge beina godt plantet på jordoverflata, sier Gorman.

Lei av Hollywood-jobben

Den amerikanske kjendisfotografen har de siste årene begynt å kjøpe inn vindruer fra gode gårder i California. De foredler han til sine egne vinmerker som han nå selger. For jobben som kjendis-fotograf er ikke lengre like spennende som før.

Greg Gorman 4

Kristiansunds-artisten Timian blir fotografert av Gorman under workshop-en han holdt i Kristiansund uka som var.

Foto: Erik Hattrem

– Vin-interessen min er viktig for øyeblikket. Etter 40 år som fotograf i filmindustrien er jeg møkklei, jeg har vært med på alt som er. Lidenskapen min for fotografi har endret seg, nå vil jeg heller undervise andre og bruke tiden på å selge min egenproduserte vin, sier han.

Det er digital arbeidsflyt Gorman har undervist fotointeresserte i Kristiansund om uka som var. Det er lenge siden han satte filmspoler i sitt Hasseblad, nå er det kun digitalt arbeide som gjelder for Gorman.


- Vi lever i en svært spennende tid siden det tradisjonelle fotografiet er i endring. Det mange ikke er klar over, er at opp gjennom historien hvor fotografiet gikk fra Daguerreotypi til Tintypes og Ambrotypes og videre til glassplatenegativer, papirkopier og fotografisk film, er det mennesker som har levd og opplevd alt dette. Nå står vi på dørstokken til digitalt fotografi, sier han engasjert.

Greg Gorman 3

Timian blir stilt i det fine vinduslyset inne på verftsmuseet i Kristiansund. Rundt står et 20 talls personer og følger Gormans undervisning.

Foto: Erik Hattrem

Alnes fikk kjedis-kick

Siden 70-tallet har Gorman hatt store og fete kontrakter med filmstudioene i Hollywood og de største jobbene med mest folk på settet var under fotograferingen av reklamebilder til Bond-filmene, Pirates of the Caribbean og Scareface. I Kristiansund ble Gorman introdusert for en norsk musikk-kjendis, plateaktuelle Frode Alnes.

– Jeg har egentlig ikke tid til dette. Jeg måtte stå opp klokka fire i natt for å komme meg avgårde med flyet for å være fotomodell for Gorman, sier Alnes og ler.

Han er med for å gi sitt bidrag til sine venner i fotofestivalen.

Greg Gorman 5

Plateaktuelle Frode Alnes fikk spontant god kjemi med Greg Gorman. Stjernefotografen spurte etter få sekunder om Alnes var en gjøgler på scena. Etter seansen avslørte Alnes at Gormans bilder ikke blir å se på den kommende plata. - De bildene er alt i boks, og de er nydelige, sa Alnes.

Foto: Erik Hattrem

– Jeg liker å hjelpe til når Nordic Light som har hentet en så stor fotograf hit. Og jeg legger ikke skjul på at dette er en gulrot for meg også, kanskje jeg får brukt ett eller to av de bildene Gorman tar av meg, sier gitaristen.

For Alnes greier ikke helt å legge skjul på sin stolthet av å havne i ekstremt celebert selskap.

Det er så deilig å oppleve en så proff fyr

Frode Alnes om Greg Gorman

– Jeg liker litt å bli fotografert og det er spesielt når fotografen nå har meg foran kameraoptikken som tidligere har fotografert Tom Cruise, Johnny Depp, Leonardo di Caprio, Jimi Hendrix og nå Frode Alnes. Da kommer jo jeg, som er pr-kåt som bare pokker.

Og det beste med å la en kapasitet som Gorman fotografere seg, er ikke bare statusen et slik bilde vil få i ettertid.

- Det er så deilig å oppleve en så proff fyr, slik er det med musikere også som er gode, de er veldig detaljorienterte.

Piratesposter

Slik ble resultatet etter fire magnumflasker vin og en Johnny Depp i kanonhumør.

Foto: Greg Gorman