Hopp til innhold

Setnesmoen blir ikke nedlagt: – Dette er en gledens dag

Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad (H) er lettet etter at det nå er klart at HV11 på Setnesmoen i Rauma ikke blir lagt ned.

Lars Olav Hustad

Ordføreren i Rauma, Lars Olav Hustad (H) har fått et pusterom i kampen for HV11 på Setnesmoen.

Foto: Frode Berg / NRK

Forhandlingene i Stortinget om Langtidsplanen for Forsvaret har vært tøffe og vanskelige. Verken i forrige uke eller i helga ble det oppnådd enighet.

Mandag formiddag kom det signaler om at det var funnet en løsning for HV11 på Setnesmoen, men dette ble senere avvist av parlamentarisk leder i FrP, Harald Nesvik.

Tirsdag ble politikerne enige. Regjeringspartiene sikrer flertall for langtidsplanen med Arbeiderpartiet og får samtidig budsjettstøtte fra KrF og Venstre.

Avtalen betyr at HV11 blir opprettholdt inntil videre. Det betyr at ordføreren i Rauma kan trekke et lettelsens sukk.

Åpner champagnen

– Jeg har jo en champagneflaske på kontoret og nå vurdere jeg å åpne den faktisk for nå har jeg endelig fått bekreftet at Setnesmoen består og blir med i den landmaktsstudien som skal foregå i 2017. Så langsiktige kampen fortsetter, men Setnesmoen blir iallefall ikke nedlagt i denne omgang. Dette er en gledens dag, sier Lars Olav Hustad.

Forslaget om å legge ned HV11 er blitt møtt med sterk motstand både i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal. Det har vært jobbet på spreng for å unngå nedleggelse. Samtidig har arbeidet med Langtidsplanen vært komplisert, preget av politisk uenighet og kryssende interesser, og det er veldig mye penger det er snakk om.

Skal kjempe videre

Nå har forkjemperne for HV11 skaffet seg et pusterom, og ordføreren i Rauma er innstilt på å kjempe videre.

– Vi skal jobbe videre for at det skal inn i Langtidsplanen også, men nå er iallefall driften sikret videre og det blir ikke lagt ned slik som det var foreslått, sier Lars Olav Hustad.

Avtalen innebærer at flystasjonen på Andøya blir lagt ned. Men hæren og heimevernet blir styrket, Kystjegerkommandoen blir vidererført, det samme blir forsvarets fem musikkorps. HV 11 og Sjøheimevernet i Nord-Norge er sikret drift i 2017.

Harald Tom Nesvik

Harald Nesvik er parlamentarisk leder i Frp.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det er godt at vi har fått på plass de pengene som skal til for å drifte Setnesmoen neste år. Nå skal det gjennomføres en landmaktstudie som skal gå gjennom strukturene innenfor hæren og heimevernet. Så dette gjelder jo da frem til det er på plass. Men det er veldig gledelig at vi gjennom avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF er blitt enige om forsvarsbudsjettet for neste år, sier Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik til NRK.

Fortsatt usikkerhet

Senterpartiet er ikke en del av enigheten på Stortinget og er skuffet over utfallet.

– Å styrke og omdisponere forsvarsbudsjettet med 390 millioner kroner er for lite. At beslutningen om å legge ned Setnesmoen og Sjøheimevernet skyves til neste høst, bidrar heller ikke til å fjerne usikkerheten som ligger der, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.