Hopp til innhold

RS vil styrke redningsdykkerberedskapen

Etter drukningsulykken i Molde er det etterlyst fortgang med å få bedre beredskap flere steder. Redningsselskapet vil stille med hjelp om departementet sier ja.

RS Idar Ulstein

DYKKERE: Redningsselskapet har redningsdykkere alltid tilgjengelig. De vil utdanne flere om departementet sier ja til finansiering.

Foto: Redningsselskapet

Beredskapsdiskusjonen har blussa opp etter ulykken i Molde tidligere i uken.

Molde mangler dykkerberedskap og måtte vente på redningsdykkere fra Ålesund, mens en mann kjempet for livet på 18 meters dyp.

Bil i sjøen i Molde

DYPVANNSKAI: Her blir bilen løftet ut av sjøen i Molde, etter en eldre mann kjørte utfor dypvannskaia ved Moldegård. Mann overlevde ikke ulykken.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

I en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, som er sendt til Justis- og beredskapsdepartementet for behandling, er et av forslagene å bruke Redningsselskapets sin bemanning for å styrke områder med beredskapsmangel.

Redningsselskapet forteller at dette er en løsning de kan være med på.

– Det vi ønsker og kan tilby er å utdanne flere av skøytene og dykkerne våre til fullverdige og sertifiserte redningsdykkere, som kan være en del av totalberedskapen i Norge og langs kysten, sier beredskapssjef Ronny Pedersen.

Sa fra før sommeren

I mai var justisminister Anders Anundsen med ut i RS «Stormbull» fra stasjonen til Redningselskapet i Stavern.

Der sa Redningsselskapets generalsekretær Rikke Lind at RS ville ta initiativ til tilleggsutdannelsen som brannvesenet krever for å få status som redningsdykker.

Ronny Pedersen

RS: Beredsskapsjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tilbudet ligger fortsatt på bordet.

– Det må bli opp til de ansvarlige myndighetene å finne en totalløsning på hvordan denne beredskapen ønskes dimensjonert, så vi får være i dialog med de. Vi er innstilt på å ta vår andel av det ansvaret for redningsdykkerberedskap, sier beredskapssjefen.

For at Redningsselskapet skal kunne utdanne flere redningsdykkere må departementet finansiere tiltaket. Svaret vil komme etter at rapporten fra DSB har blitt behandlet i departementet.

– Handler om å finne et godt konsept

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Ove Vanebo fortalte torsdag til NRK at rapporten vil bli gått godt igjennom og kartlegge hvor det er mest behov for redningsdykkere.

I en pressemelding fra DSB, som ble sendt ut tidlig i juni, skriver assisterende direktør Per K. Brekke at det imidlertid er vanskelig å konkludere med om det er hensiktsmessig å etablere redningsdykkerberedskap i alle landets kommuner.

– Det å bygge en beredskap på ulike ressurser som i sum gir en solid og bærekraftig beredskap har vi tro på. Selv om redningsskøyter og Redningsselskapet ikke har en stående redningsdykkerberedskap i dag så har vi hatt tradisjon siden 60-tallet å bistå også på drukningsulykker med dykkerkapasitet der det er behov og at vi kan være der innenfor rimelig tid, forteller beredskapssjef Pedersen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL