Hopp til innhold

Etterlyser nasjonal beredskapsplan for dykkere

Arbeiderpartiet vil ha fortgang i prosessen for å bedre dykkerberedskapen nasjonalt. I går måtte brannvesenet i Molde vente i mer enn 15 minutter på dykkere fra Ålesund da en mann havnet i sjøen med bilen sin.

Bil i sjøen i Molde

Brannvesenet i Molde hadde ikke beredskap til å redde mannen som i går kjørte av dypvannskaia i Molde.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

Onsdag formiddag kjørte en bil av dypvannskaia ved Moldegård i Molde. En mann i 70-årene satt i bilen som ble liggende på 18 meters dyp.

Lokalt brannvesen var på stedet bare fire minutter etter at bilen sank, men uten riktig beredskap klarte de ikke å nå ned til mannen.

Molde mangler dykkerberedskap og måtte vente over 15 minutter på redningsdykkere fra Ålesund. Mannen ble sendt med helikopter til St. Olavs Hospital i Trondheim, men livet stod ikke til å redde.

Else May Botten

Else-May Botten etterlyser en nasjonal beredskapsplan for dykkere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Les også:

Arbeiderpartipolitiker Else-May Botten mener det er behov for å undersøke om den nasjonale beredskapen og sikkerheten er er god nok. Nå etterlyser hun en nasjonal beredskapsplan.

– Departementet må se på dette med nasjonale briller for å se om beredskapen er godt nok rigget i dag med tanke på episoden i Molde, sier hun.

Vil etablere nye tiltak

Ove Vanebo

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Ove Vanebo.

Foto: Olav Heggø / FotoVisjon AS

Slik dykkerberedskapen i Norge er bygd opp i dag er det opp til hver enkelt kommune hva man får til. Det finnes altså ingen nasjonale retningslinjer.

I mai ble det sendt et hasteoppdrag til direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, for å få kartlagt situasjonen nasjonalt. Oppdraget som viser forholdet mellom ulykker og hvilken beredskap man har, ligger nå til behandling i departementet.

Vi kommer til å gå nøye gjennom den for å finne ut hvilke tiltak som er treffsikre og kunne følge opp der det er størst behov, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Ove Vanebo.

Bør dette være et ansvar for staten?

– Det kan være en løsning. Og det er derfor jeg tror det er viktig å involvere de som jobber med det i dag og også sentrale myndigheter og direktorat for å finne ut om det fortsatt bør være slik, sier Vanebo.

Staten må ta ansvar

Botten mener at mange av landets beredskapssteder i dag er bygd opp av lokale entusiaster.

– Ålesund, Bergen, Trondheim og Fredrikstad er noen av disse, sier Botten som mener staten har et ansvar for å få på plass riktig dykkerkompetanse og beredskap rundt om i landet.

– Minuttene går fort i en drukningsulykke.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL