Farmen-Magnhild gir opp etter politisk drama

ÅNDALSNES (NRK): Magnhild Vik, kjent fra Farmen på TV2, hadde ordførervervet i Rauma i lomma. Men timer etter valget meldte en innvalgt representant seg ut av Arbeiderpartiet, og støtter trolig motpartens ordførerkandidat. Nå gir Magnhild Vik opp.

Magnhild Vik

Arbeiderpartiet har forpliktet seg til å støtte Magnhild Vik fra Senterpartiet. Nå er det ikke sikkert hun har flertall lenger.

Foto: Remi Sagen / NRK

Valglogo

Det er to markante kandidater som kjemper om ordførervervet i Rauma. Lars Olav Hustad (H) ble landskjent som ordføreren i kommunen som venter på at deler av fjellpartiet Mannen skal rase i Romsdalen.

Mot seg har han nå Magnhild Vik, kjent fra Farmen. Hun har støtte fra sitt eget parti, Senterpartiet og fra Arbeiderpartiet og SV.

– Skandale

Lenge så det ut til at Magnhild Vik hadde et flertall bak seg. Men så skjedde det dramatiske. Arbeiderpartiets Marit Nauste valgte å melde seg ut av partiet, etter interne stridigheter. Dette skjedde bare timer etter valget. Mye tyder på at hun vil gi sittende ordfører Lars Olav Hustad den ene avgjørende stemmen.

– Dette er fullstendig respektløst. Det er en skandale, sier Magnhild Vik til avisa Romsdals Budstikke.

Også overfor NRK gir Magnhild Vik uttrykk for at hun tror hun ikke har noen sjanse til å bli ordfører. Ut over dette vil hun ikke gi noen kommentarer, og har ikke besvart NRKs henvendelser tirsdag kveld.

Melder seg ut

NRK har i ettermiddag vært i kontakt med Marit Nauste. Hun bekrefter at hun melder seg ut av Arbeiderpartiet. Hun vil imidlertid ikke si noe om hvilken kandidat hun vil gi sin støtte til.

Lars Olav Hustad

Lars Olav Hustad kan komme til å bli ordfører, dersom Magnhild Nauste melder seg ut av Arbeiderpartiet og gir ham sin støtte.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Jeg kommer til å møte som uavhengig representant, sier Nauste.

Samtidig er det klart at Kristelig folkeparti tirsdag ettermiddag har bestemt seg for å støtte Lars Olav Hustad. Da er situasjonen den at stemmetallene står 13-13 i valget mellom Lars Olav Hustad (H) og Magnhild Vik (Sp) når Naustes stemme ikke er regnet inn.

Dermed er Naustes stemme helt avgjørende for hvem som blir ordfører i Rauma.

Marit Nauste var Arbeiderpartiets andrekandidat på lista til kommunevalget. Og i Rauma har blokkene fordelt seg på en måte som har skapt knappest mulig margin i spørsmålet om det er Lars Olav Hustad (H) eller Magnhild Vik (Sp) som skulle bli ordfører i kommunen.

Per Vidar Kjølmoen

Per Vidar Kjølmoen er oppbrakt over det som kan være i ferd med å skje under konstitueringen i Rauma. En av Arbeiderpartiets representanter ser ut til å være på veg ut av partiet.

Foto: Privat

– Et svik

Meldingene om Naustes utmeldelse vekker skarpe reaksjoner i ledelsen i Arbeiderpartiet i Rauma.

– Dersom dette er riktig er dette et svik mot Arbeiderpartiet. Det er et svik mot Arbeiderpartiets velgere. Og det er et svik mot Magnhild Vik og Senterpartiet, sier Arbeiderpartiets Per Vidar Kjølmoen.

Kommentarene tirsdag ettermiddag tyder på det ikke har vært 100 prosent enighet om Arbeiderpartiets strategi foran årets kommunevalg. Arbeiderpartiet inngikk et samarbeid med Senterpartiet og SV. Et mindretall ville fortsette et samarbeid med Høyre.

– Vi hadde et medlemsmøte som var helt tydelig på hvilken retning vi skulle følge. Vi var krystallklare. Det var ikke noen tvil om at der var et mindretall som ønsket en annen løsning. Men alle fikk mulighet til å trekke seg fra lista etter møtet. Vi fikk ikke et eneste signal gjennom hele valgkampen om at noen kunne tenke seg å bryte ut, sier Kjølmoen.

Redaktør i Åndalsnes Avis, Per-Kristian Bratteng, trur Lars Olav Hustad (H) blir sitjande som ordførar.

VIDEO: Redaktør i Åndalsnes Avis, Per-Kristian Bratteng, trur Lars Olav Hustad (H) blir sitjande som ordførar. (Frå TV-sendinga kl 18.45)

Før valget hadde partiene ingen felles ordførerkandidat. Valget skulle avgjøre om de stiller seg bak Per Vidare Kjølmoen (Ap) eller Magnhild Vik (Sp).

– Vi har hatt en avtale om at dersom det ene partiet blir mje større enn det andre så skal de få ordføreren. Nå er Sp størst og vi er villige til å støtte dem, sa Per Vidare Kjølmoen (Ap) mandag.