Hopp til innhold

Politikerne i Giske vil ha folkeavstemning, men er frustert over usikkerheten

Et klart flertall i kommunestyret i Giske vil ha folkeavstemning i spørsmålet om å gå inn i en fremtidig storkommune på Sunnmøre.

Venstre i Giske kommunestyre

Venstrepolitikerne i kommunestyret i Giske diskuterer folkeavstemning.

Foto: Trond Vestre / NRK

Giske kommune skal i tillegg til en rådgivende folkeavstemning også gjennomføre en innbyggerhøring.

Kommunestyret i Giske

Kommunestyret i Giske vil ha folkeavstemning 19.mai.

Foto: Trond Vestre / NRK

10 sunnmørskommuner er blitt enige om en intensjonsavtale der målet er å lage en storkommune. Avtalen blir undertegnet fredag formiddag. Deretter skal de enkelte kommunene ta stilling til intensjonsavtalen. I Giske kommune er alternativet å fortsette som i dag.

– En stor sak

Å ha folkeavstemning om dette er riktig overfor innbyggerne, mener ordfører Harry Valderhaug (KrF).

– Dette er en veldig stor sak for innbyggerne i Giske. Vi mener at en folkeavstemning åpner for at alle som fyller 16 år i år kan få si sin mening om det. Det blir en tøff jobb for oss å få ut informasjon om hva de skal stemme på, men vi vil gjøre vårt beste for å mobilisere flest mulig av innbyggerne, sier Harry Valderhaug.

– Får vi en god oppslutning i den folkeavstemninga så har vi fått et veldig godt råd fra innbyggerne. Og det er dem vi representerer i Giske, sier Valderhaug.

– Lite informasjon

Gunnar Morsund

Gunnar Morsund (TvP) mener informasjonen har vært mangelfull.

Foto: Trond Vestre / NRK

Vedtaket ble gjort etter en lang og livlig debatt der flere av politikerne ga klart uttrykk for frustrasjon fordi de føler at de vet for lite, både om innholdet i avtalen, konsekvensene av å bli med i en storkommune. Og ikke minst er det et stort usikkerhetsmoment hva som blir resultatet i de andre kommunene.

– Intensjonavtalen skal undertegnes i morgen, men vi har ikke sett avtalen. Vi vet ingenting noe om hva som står der, sa Gunnar Morsund (TvP) som mener at politikerne i Giske har fått altfor lite informasjon undervegs i prosessen.

Ap vil vente

Trude Fjærli Giskås og Kåre Sæter

Kåre Sæter (Ap) i diskusjon med Trude Fjærli Giskås (H).

Foto: Trond Vestre / NRK

Også Arbeiderpartiet mener at usikkerheten er for stor. Arbeiderpartiet vil ha folkeavstemning, men ikke i 2016. Partiet vil vente med folkeavstemning til det er avgjort hva som blir resultatet av forhandlingene i den såkalte fellesnemnda som skal legge grunnlaget den nye storkommunen.

– Vi vil at folk skal ha et best mulig grunnlag når de skal stemme. Å stemme over en intensjon er ikke det samme som å stemme over et konkret forhandlingsresultat. Jeg føler iallefall at jeg vet for lite, og jeg tror at folk flest vet enda mindre. Grunnlaget vi har å tilby nå er alt for dårlig, sier Kåre Sæter (Ap).

Svart-hvitt

Kenneth Langvatn

Kenneth Langvatn (H) mener nyansene blir borte i en folkeavstemning.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det eneste partiet som stemte i mot å ha folkeavstemning, var Høyre.

– Vi mener at en innbyggerundersøkelse på en mye bedre måte vil kunne fortelle oss hva folk mener om konsekvensene av de to alternativene vi har. En folkeavstemning blir veldig svart-hvitt. Vi får ikke frem nyansane, sier Kenneth Langvatn (H).

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL