Piratsjåfører kaprer cruise-turistene

At folk tjener ekstra slanter på å kjøre festglade mennesker til byen en lørdagskveld er kjent for de fleste. Nå har pirat-taxisjåførene utvidet sin virksomhet til henting og frakting av cruiseturister.

Queen Elisabeth

Hvert år strømmer turistene til Åndalsnes. Nå har Rauma Taxi sett seg lei piratvirksomheten i området.

Foto: Tormod Lien

Det var Åndalsnes Avis som først meldte om saken.

Politiet er godt kjent med at pirat-taxi-virksomheter finnes de fleste steder. Men det er vanskelig å bevise at sjåførene ikke gjør passasjerene en vennetjeneste som ikke innebærer noen form for betaling.

Taxi

Lange taxikøer er ikke for alle. Mange benytter seg av pirat-taxi-virksomheter.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Det vi likevel synes er langt mer alvorlig er at det foregår kjøring av cruiseturister til Trollstigen og andre steder, på dagtid, av voksne folk. Her snakker vi ikke om vennetjenester, sier leder for Rauma Taxi, Tor Erling Vik til Åndalsnes Avis.

Utbredt

Vik forteller at mange drosjesjåfører reagerer på den etter hvert omfattende virksomheten. Ofte opplever de at privatpersoner plukker opp passasjerer fra drosjeholdeplassen.

– Innimellom er piratkjøringa så intens at vi har vurdert å kutte ut alt annet enn sjuketransport, så folk får se hvordan det hadde vært uten oss, sier Vik.

Konsekvenser

Han presiserer at han ikke motsetter seg at venner hjelper hverandre med skyss. Men han mener at politiet bør prioritere å irettesette privatsjåfører som transporterer fremmede, til og med turister, mot betaling.

– Tenk på ansvaret du har når du frakter folk. Tenk om det skulle skje en ulykke. I en taxi er i alle fall alle forsikringer i orden, advarer Vik.

Begrenset tilbud

Rauma Taxi har allerede sett seg nødt til å kutte deler av tilbudet på grunn av ulovlige aktører.

TROLLSTIGEN STATENS VEGVESEN

Trollstigen er et yndet reisemål for mange. Men prisene oppfattes som unødvendig høye av mange.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Ideelt sett skulle vi stilt med full bemanning hele tida, men vi har ikke økonomi til det. Men det er klart det blir en ond sirkel. Når vi reduserer, øker markedet for piratkjøring. Jeg ser den, sier Vik til Åndalsnes Avis.

Har meldt fra

Rauma Taxi har meldt fra om forholdene til politiet.

– Vi meldte inn flere bilnumre til politiet for en tid tilbake. Men det ser ikke ut til å være prioritert. Vi har opplevd at det står fullt med privatbiler utenfor Grand, og fått beskjed av politiet om å flytte oss, fordi vi står i vegen, sier Vik.

Han vedgår at prisene i en vanlig taxi kan oppfattes som stive.

– Det drar på litt om det blir lange avstander. Samtidig hører vi at det betales både 70 og 100 kroner pr. snute i pirattaxi, og da er det ikke store forskjellen likevel. Enkelte er flinke å bruke ordninga «Heim for en 50-lapp», men det kunne vært mye bedre, sier Vik.