Pål Farstad til topps i Venstre-nominasjonen

Stortingsrepresentant Pål Farstad fra Kristiansund blir Venstres toppkandidat i Møre og Romsdal ved neste års stortingsvalg.

Pål Farstad

Pål Farstad vil kjempe for fire nye år på Stortinget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det er klart etter nominasjonsmøtet i Molde søndag der forslaget fra nominasjonskomiteen om de fremste plassene gikk gjennom.

Lena Landsverk Sande som er ordfører i Vanylven, blir andrekandidaten, Olbjørn Kvernberg fra Molde fikk tredjeplassen på stortingsvalglista mens Amalie Ringdal Birkhol fra Stranda som er Venstres ungdomskandidat, blir fjerdekandidaten.

Pål Farstad som har bakgrunn fra fiskerinæringa på Nordmøre, kom inn på Stortinget etter valget i 2013 der Venstre kapret utjamningsmandatet i Møre og Romsdal. Han har hatt plass i Stortingets næringskomitè, og siden Venstre er ett av regjeringens samarbeidsparti har han hatt en sentral rolle i forhandlingene med regjeringen innenfor næringsppolitikken.

Må kjempe for mandatet

Nå må Farstad kjempe for å forsvare plassen sin på Stortingets Mørebenk. Han mener partiet kan vise til gode resultater i Stortinget.

– Vi har faktisk flyttet noen steiner i landbrukspolitikken som er akkurat slik som Venstre vil ha det, det samme gjelder fiskeripolitikken og i arbeidet for å få til det grønne skiftet. Her er noen områder som vi må bli enda tydeligere på, sier Pål Farstad.

Venstre har opplevd dramatiske svingninger fra stortingsvalg til stortingsvalg. I 1997, 2005 og 2013 kapret partiet et stortingsmandat i Møre og Romsdal. I 2001 og 2009 falt Venstre ut av Stortingets Mørebenk og falt også under sperregrensa på fire prosent som gir utjamningsmandater.

Frykter ikke Nordmørslista

De første meningsmålingene nå i høst viser at Venstre har en veg å gå dersom partiet skal holde mandatet i Møre og Romsdal. I den siste målingen som Sentio gjorde for Tidens Krav, fikk Venstre bare 2,4 prosent.

Farstad kan også bli utfordret sin egen hjemkommune Kristiansund dersom Nordmørslista stiller liste. Men Farstad frykter ikke Nordmørslista.

– Nei, jeg frykter ingen. Jeg kan vise til at jeg har klart å levere i Stortinget. Det kan ikke de, sier Pål Farstad.