NRK Meny
Normal

– Han har fått veldig mye ut av den posisjonen Venstre har hatt i Stortinget

Nominasjonsnemnda i Møre og Romsdal Venstre ønsker at Pål Farstad skal få fire nye år på Stortinget.

Pål Farstad

Stortingsrepresentant Pål Farstad er foreslått som Venstres toppkandidat til stortingsvalget neste år.

Foto: Trond Vestre / NRK

Kristiansunderen topper forslaget til stortingsvalglista i Møre og Romsdal med Lena Landsverk Sande fra Vanylven på andreplass og Olbjørn Kvernberg fra Molde på tredjeplass. Partiets ungdomskandidat er 19 år gamle Amalie Birkhol fra Stranda

Ingen overraskelse

Førsteplassen er som forventet. Pål Farstad kom inn på Stortinget etter valget i 2013 og har markert seg nasjonalt som næringspolitiker.

– Vi er godt fornøyd med den jobben Pål har gjort som stortingspolitiker. Han har fått veldig mye ut av den posisjonen som Venstre har hatt i Stortinget, sier lederen i nominasjonsnemnda, Trond Hansen Riise.

Før Pål Farstad kom inn på Stortinget representerte han Venstre i fylkestinget i Møre og Romsdal. Han har bakgrunn fra næringslivet på Nordmøre og har jobbet i mange år med fiskerispørsmål.

– Et frisk pust

Lena Landsverk Sande, ordførar i Vanylven

Ordfører i Vanylven, Lena Landsverk Sande, er foreslått som andrekandidat.

Foto: Arne Flatin / NRK

Lena Landsverk Sande er nykommeren på lista som nominasjonsnemnda i Venstre har foreslått. Landsverk Sande ble ordfører i Vanylven etter kommunevalget i 2015, og hun ble dermed den eneste ordføreren Venstre fikk i Møre og Romsdal etter valget.

– Landsverk Sande er et frisk pust, og hun har stor oppslutning i nærmiljøet. Hun kjenner også den maritime næringa godt, sier Trond Hansen Riise som mener nominasjonsnemnda har fått til en liste med god bredde.

Ups and downs

I nyere tid er Venstres historie preget av bratte oppturer og brattet nedturer. Partiet gjorde på mange måter et comeback i norsk politikk ved stortingsvalget i 1997, og fikk også en plass på Stortingets Mørebenk med Leif Helge Kongshaug etter 12 års fravær.

Fire år senere klarte ikke Venstre sperregrensa på fire prosent som partiet måtte ha for å skaffe seg utjamningsmandater. Leif Helge Kongshaug mistet også stortingsplassen etter en jevn kamp med Senterpartiet om det siste mandatet.

I 2005 var valgordningen forandret og i Møre og Romsdal var nåløyet blitt trangere, men Venstre slo tilbake og gjenerobret også plassen på Mørebenken. Det som lenge så ut til bli et utjamningmandat, ble et fast distriktsmandat for Venstre. Men fire år senere var det klart for nok en nedtur. Venstre klarte ikke sperregrensa og falt ut av Mørebenken.

– Vi skal sikre mandatet

I 2013 klarte Venstre å kapre utjamningsmandatet i Møre og Romsdal og det banet vegen for Pål Farstad som stortingsrepresentant. Nå er målet å holde mandatet etter valget i 2017.

– Jeg tror det blir tøft, men målet vårt er at vi skal klare et sikkert mandat i Møre og Romsdal, sier Trond Hansen Riise.

Venstre har sitt nominasjonsmøte 22.oktober i Molde. Da blir den endelige listen vedtatt.