Pedofil nordmann avslørt av canadisk politi

Sunnmørsmannen hadde 79.000 overgrepsbilder og 293 snutter på sin egen datamaskin, der mange av disse var av egne barn. Overgrepene startet da jentene var ti år gamle.

Overgrepsbilder politi

Den tiltalte mannen ble avslørt etter at en e-post med overgrepsbilder ble funnet i forbindelse med opprulling av en pedofilisak i Canada.

Foto: NRK

– Dette er en av de mest alvorlige sedelighetssakene i Norge noensinne, og det klar mest alvorlige jeg har sett. Det sier statsadvokat Jogeir Nogva.

I dag startet rettssaken mot en 37 år gammel mann fra Sunnmøre. I løpet av en periode på fire år skal mannen ha samlet inn store mengder overgrepsbilder og filmer av egne og andre sine barn.

Bildene og filmene delte han med andre pedofile på internett.

Jentene var 10 år da overgrepene startet. Mannen ble avslørt etter at en e-post med overgrepsbilder ble funnet i forbindelse med opprulling av en pedofilisak i Canada.

Forsøkte å dopet ned datteren før overgrep

37-åringen står tiltalt for brudd på åtte ulike paragrafer i straffeloven, knyttet til overgrep mot barn. I retten erklærte mannen seg skyldig på alle tiltalepunkter.
Dersom har blir funnet skyldig av retten, kan han risikere 15 år i fengsel.

Ifølge tiltalen har 37-åringen forgrepet seg på de to jentene ved flere anledninger. Ved en anledning skal 37-åringen ha forsøkt å gi stedatteren sovepiller, slik at han lettere kunne gjennomføre overgrep mot henne. Han er også tiltalt for både å ha fotografert og misbrukt jentene når de sov.

37-åringen produserte også store mengder seksualisert film og bilder av jentene. Bildene og filmene har han delt med andre nettbrukere på en russisk nettside. Han er også tiltalt for ikke å ha grepet inn når ektefellen bruke vold mot døtrene sine.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Overgrepssak i retten.

Aktor Jogeir Nogva (f.v.) sammen med psykiaterne Terje Tørrissen, John Olav Roaldset. De har konkludert med at den tiltalte mannen har diagnosen pedofil.

Internasjonalt samarbeid avslørte mannen

4. mars i fjor ble norsk politi kontaktet av politiet i Canada. De hadde kommet over to e-poster fra sunnmørsmannen som var sendt til en kanadisk statsborger som var siktet i en straffesak. Den ene e-posten inneholdt bilder som gjorde at kanadisk politi kunne spore saken til Norge.

Bildene var tatt i et hyttemiljø, og var dater allerede 16. august 2007. I tillegg til to bilder fant også kanadisk politi en filmsnutt med overgrep mot en jente på rundt 10–12 år.

I alt 31 personer hadde mottatt denne e-posten fra sunnmørsmannen. Norsk politi kontaktet nettleverandøren, og fikk raskt treff på avsender av overgrepsbildene. Norsk politi sjekket også saken mot en bekymringsmelding fra svensk politi i 2006.

Meldingene gikk på at en norsk mann i et asiatisk land hadde send overgrepsbilder til en adresse i Australia. De viste seg at dette var den nå tiltalte sunnmørsmannen.

Rask pågripelse

Håkon Sætre Rasmussen

Håkon Sætre Rasmussen forsvarer den tiltalte sunnmøringen.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

Allerede fire dager etter henvendelsen fra kanadisk politi aksjonerte politiet i Norge. 8. mars ble mannen pågrepet i sin bolig og varetektsfengslet. Et etterforskningsteam med det lokale lensmannskontoret, Kripos og Sunnmøre politidistrikt ble nedsatt.

De har gjennomført en omfattende etterforskning det siste året. Omfanget at 37-åringens aktiviteter på nett er ekstremt stor. Norsk politi har samarbeidet med politi både i Canada og Asia i forbindelse med etterforskningen av saken.

En million bilder

I retten i dag fortalte aktor Jogeir Nogva om en sak med et enormt omfang. I tiltalen er 37-åringen tiltalt for å ha hatt 79.000 overgrepsbilder i tillegg til 293 filmsnutter av egne og andres barn. Politiets etterforskere har til sammen gått gjennom 300.000 bilder og 500 timer med filmopptak.

Så sent som 8. april i år gjensto fremdeles gjennomgang av ca. en million bilder og et ukjent antall filmer på mannens datautstyr.

Mette Nyland Ekroll

Mette Nyland Ekroll er bistandsadvokat for den ene jenta.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

De sakkyndige som har vurdert sunnmørsmannen konkluderer med at han har diagnosen pedofil. De mener også det er moderat til stor risiko for at mannen kan begå nye overgrep i fremtiden. Mannen blir forsvart av advokat Håkon Sætre Rasmussen.

Ektefellen også tiltalt

Mannens 43 år gamle ektefelle er også tiltalt i saken. Ifølge retten har hun utøvd vold mot tre av sine barn. Hun er også tiltalt for å ha unnlatt å forhindre at mannen begikk alvorlige overgrep mot døtrene. Aktor mener at kvinnen kjente til de omfattende overgrepene som ble begått mot jentene.

I retten i dag erklærte hun seg ikke skyldig på noen av tiltalepunktene. Kvinnens forsvarer er advokat Atgeir Almestad.

Mette Ekroll Nyland er bistandsadvokat for de to jentene. Det er satt av seks dager til behandling av saken i tingretten.