NRK Meny
Normal

Kristiansund er i feststemning

Operafestukene i Kristiansund er i gang. 50 fremsyninger i løpet av vel to uker kommer til å sette sitt preg på nordmørsbyen.

Operauka i Kristiansund

Det hele startet klokka 18.00 torsdag kveld, med premiere på Tsjaijkovskijs opera, Eugen Onegin. Eugen Onegin er den mest spilte russiske opera gjennom tidene, og ble komponert i perioden 1877-1878.

Her kan du se hele programmet til Operafestuka i Kristiansund

Tjajkovskij

Pjot (Peter)Tsjajkovskij.

Foto: STORE NORSKE LEKSIKON / KILDE:

Handlingen utspiller seg i 1820-årenes Russland, og vi møter den unge mannen Eugen Onegin som er aller mest opptatt av festligheter i St. Petersburg. Men da onkelen hans dør arver han en stor landeiendom, og flytter ut av storbyen. Her blir han kjent med naboen sin, den unge og naive poeten Vladimir Lenskij. Her blir det sterke følelser og dramatiske skjebner - og vi får oppleve at kjærlighet og stolthet er to uforenelige størrelser.

En fantastisk opera

Opera

Fra generalprøvene i dag.

Foto: Roar Halten / NRK

Eugen Onegin er en av to hovedoppsetninger under operafestukene.

Nå i kveld sitter 350 festkledde nordmøringer i Festiviteten for å følge premieren på Eugen Onegin. Eugen Onegin skal spilles seks ganger de neste to ukene.

Tryllefløyten er den andre hovedoppsetning. Den skal spilles sju ganger i løpet av Operafestukene.

Reporter Roar Halten rapporterer om store forventninger blant publikum til den tre timer lange forestillingen.

Årets uke tilpasset økonomien

Operasjef Line Lønning Andresen og ordfører Kjell Neergaard

Operasjef Line Lønning Andresen og ordfører Kjell Neergaard er på plass i Festiviteten.

Foto: Roar Halten

Operasjef Line Lønning Andresen er godt fornøyd med årets program. Men hun innrømmer at de tøffe økonomiske tidene også påvirker operan i Kristiansund. Tradisjonelt har næringslivet vært en sterk støttespiller til Operan.

– Næringslivet har vært en bærebjelken for operan. Det er klart at det som angår næringslivet, også angår oss. I fjor hadde vi to egenoppsetninger. I år har vi to prosjekt der vi samarbeider med andre operamiljø. Det er både kunstnerisk og ressursmessig fornuftig, sier Andersen.

Også den årlige middagen med næringslivet er tonet.

– I år er operamiddagen nedtonet. Det er en ganske mye mer nøktern affære enn før. Men enkelt kan også være det beste. Vi skal uansett ha det festlig, sier Andresen.