Aurora (11) har øvd hele januar – nå er hun og byen klar for operafest

Når «Spelemann på taket» har premiere står 11-åringen på scenen sammen med mamma, mens pappa ordner i kulissene. Torsdag er det klart for Norges største operafestival i Kristiansund.

Forberedelser til Operafestukene i Kristiansund

Aurora Steira spiller sammen med mamma Anne-Stine Sæther i stykket «Spelemann på taket». (Aurora sitter nede til venstre i bilde og Anne-Stine står opp til høyre)

Foto: Trond Gudevold

Familien Steira har knapt vært hjemme det nye året. De har ikke tall på hvor mange timer de har lagt ned i Operaen. All ledig tid brukes til å forberede seg til musikalen «Spelemann på taket».

Øving til operaforestilling i Kristiansund

Melkemannen Tevje og kona, Golde, har fem døtre å ta seg av. Mor og datter spiller søstre.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi er her etter skolen og noen ganger må vi ta oss fri fra skolen. Jeg pleier å spise hjemme hos oldemor når jeg rekker det, sier 11 år gamle Aurora Steira.

Fra torsdag er det klart for 17 dager med opera, konserter og musikaler. Festivalen har rundt 10.000 besøkende hvert år og mange frivillige.

Mor spiller storesøster

I løpet av Operafestukene i Kristiansund blir det to store forestillinger, «Turandot» og «Spelemann på taket», som har premiere rett etter hverandre og spilles flere ganger. Det er til sammen 60 arrangement de 17 dagene, både forestillinger og konserter.

– Jeg er yngstedatteren til Tevje som er hovedrollen i «Spelemannen på taket», sier Aurora Steira. Mamma Anne-Stine Sæther er også med i stykket og har rollen som storesøster.

Mareno Steira

Mareno Steira hjelper til bak kulissene.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Mens mor og datter er på scenen, jobber pappa Mareno Steira i kulissene. Han hjelper til med rekvisitter, det tekniske og sørger for at ting er på plass.

– De siste ukene har vært spennende. Aurora og Anne-Stine lever for det å være på en scene og kose seg. Det er stort for dem og veldig artig for meg å se på. Hadde jeg ikke vært her, så hadde jeg omtrent ikke sett dem, sier Mareno Steira.

Mor Anne-Stine Sæther er også med i forestillingen «Turandot», der hun spiller landsbyboer. Både Mareno og Anne-Stine har vært engasjert i operaen tidligere, og i år ble også datteren Aurora Steira med.

– Det er egentlig veldig fint, for hvis jeg trenger noe så kan jeg bare gå til dem, og de er i nærheten, sier Aurora.

Totalt 350 personer er involvert i stykket Spelemann på taket.

Det er totalt 350 personer som er involvert i stykket «Spelemann på taket» og «Turandot».

Foto: Trond Gudevold

Stort engasjement

Kristiansund har en lang operatradisjon og det er 92 år siden første operaforestilling i byen. Operasjef Line Lønning Andresen mener februar er en perfekt måned å vie tid til operakunsten.

Operasjef Line Andersen i Kristiansund

Line Lønning Andresen er sjef for Operaen i Kristiansund, som har den største festivalen som er viet til operakunsten her i landet.

Foto: Helene Backer / Operaen i Kristiansund

– Februar er en tung og trist måned. Det er lenge siden jul og lenge til lysere tider, og vi ser at folk setter pris på at det er noe som foregår.

Ifølge operasjefen er det rundt 100 medvirkende i forestillingen «Spelemann på taket». Det er totalt 350 personer involvert i de to store forestillingene.

– Det er et veldig stort engasjement i byen og det er mange forskjellige måter man kan bidra på, sier Lønning Andresen.

– Jeg tror ikke vi kunne holdt på slik hver dag gjennom hele året, men når det er for en periode så går det, sier Anne-Stine Sæther.

Øving til stykket Spelemann på taket i Operaen i Kristiansund.

«Spelemann på taket» har premiere fredag 31. januar i Kristiansund.

Foto: Trond Gudevold