NRK Meny
Normal

Økt trafikk i fjellet har ført til flere redningsaksjoner

Stor trafikk i fjellet, fører til stadig flere redningsaksjoner. Bare de siste ukene har det vært uvanlig mange hendelser, og det skaper utfordringer både for politiet og frivillige

Tre klatrere fraktes ut med helikopter fra Via Ferrata i Rauma

Tre klatrere fraktes ut med helikopter fra Via Ferrata i Rauma

Foto: Edel Rydjord Jensen

De flotte fjellene frister mange til å gå på tur, men fjellene kan være farlige for dem som ikke mestrer utfordringene. Romsdalen er ett av områdene der folk har måtte ha hjelp for å komme seg ut.

En trend i tiden

Bare på Stor Vengetind har til sammen seks klatrere fått hjelp til å komme seg trygt ned i løpet av de siste månedene. Senest skjedde det sist helg da to klatrere fikk problemer.

Jan Magnar Sandvik

Jan Magnar Sandvik er fungerende lensmann i Rauma og Vestnes.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Tilgjengeligheten er blitt bedre. Det er en trend i tiden at mange oppsøker fjellet for å nyte naturen, og av og til så oppstår det situasjoner som enkelte ikke har kontroll på, sier fungerende lensmann i Rauma og Vestnes, Jan Magnar Sandvik.

Bør bruke guide

I Rauma har de med stor suksess lagt til rette for at enda flere kan komme seg på fjelltur. Gode turopplevelser i fjellet er et trekkplaster som kommunen har satset på. Reiselivssjefen i Rauma vil helst at turgåere bruker guide når de drar på tur for uhell kan skje.

Hilde Gråberg Bakke

Hilde Gråberg Bakke er reiselivssjef i Rauma.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Når veldig mange beveger seg ute i naturen så kan mye skje. Det at vi har et fantastisk dyktig redningskorps som kan stille opp det setter vi veldig stor pris på, og jeg tror vi må forvente at det vil bli behov for dem også i fremtiden, sier reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke.

– Ikke ta større sjanser enn du kan mestre

Turgåere

Mange søker seg til fjells i det vakre høstværet, men ikke alle mestrer utfordringene.

Foto: Jannicke Farstad / NRK

Det har vært et usedvanlig vakkert høstvær i Møre og Romsdal hele denne uka, og fortsetter været vil mange gå turer i fjellet i dagene fremover. Det kan bety nye utfordringer for politiet og frivillige. Den lokale lensmannen har et klart ønske.

– Jeg ønsker at alle skal ha en fin tur på fjellet, men at de kler seg etter forholdene og ikke ta større sjanser enn det de klarer å mestre til enhver tid, sier fungerende lensmann i Rauma og Vestnes, Jan Magnar Sandvik.