NRK Meny
Normal

Nyttårsfest med ski og surkål

Siw Malen Aarskog har lastet skiene på taket og er klar for nyttårsfeiring på Standalhytta i Ørsta. Det har vært en tradisjon for mange Sunnmøringer siden hytta sto ferdig i 1913.

Siw Malen Aarskog med ski på taket

SKI OG PINNEKJØTT: Siw Malen Aarskog reiser sammen med en vennegjeng fra Ålesundsområdet for å feire nyttår med ski på beina, og festmåltid med pinnekjøtt og svineribbe om kvelden.

Foto: Frode Berg / NRK

– I år måtte vi finne på noe utenom det vanlige, aller helst ute, sier Siw Malen Aarskog. Hun er ikke redd for dårlig vær, men forberedt på at det kan bli vanskelig å bruke skiene. Slik det ser ut nå er det lite snø i fjellet.

Vennegjengen fra Ålesundsområdet har ikke feiret nyttår på Standalhytta tidligere, men de regner med at dette er en kjekk plass og møtes. Og maten er en viktig del av nyttårsfeiringen. En skikkelig julemiddag ser hun fram til.

Godt forberedt på middagsdugnad

Nyttårsmat til Standalhytta

Tone Drabløs i Aalesund Skiklub har handlet inn maten som er nødvendig for en skikkelig nyttårsfest med pinnekjøtt, svineribbe og multekrem.

Foto: Frode Berg / NRK

Handlevogna er helt full når Tone Drabløs i Aalesund Skiklub kommer ut fra butikken på Blindheim. Her er det nok av godsaker som skal bli til et skikkelig festmåltid på nyttårsaften.

– Nyttårsfeiring på Standalhytta i Ørsta er en god tradisjon, og det er kjekt å være her, Vi er midt i smørøyet når det gjelder å komme seg på tur, og hytta er et kjempefint sted for en flott nyttårsfeiring med alt som hører med, sier Tone Drabløs til NRK Møre og Romsdal.

I dag blir det pinnekjøtt og svineribbe med multekrem til dessert, Matlagingen blir en stor dugnad for alle de rundt 30 friluftsentusiastene som er samlet på hytta i kveld..

– Dette er en fellesprosjekt, så alt vi gjør det gjør vi sammen, understreker Drabløs.

Hytte med historie i veggene

Nyttårsfeiring på Standalhytta 31.12.2014

Nyttårsraketter på Standalhytta 31.12.2014

Foto: Tone Drabløs

Standalhytta sto ferdig i 1913, og helt siden da har det vært tradisjon med nyttårsfeiring der. Skiklubben ble stiftet allerede i 1908. Her er det mye historie innenfor de solide tømmerveggene.

Det var her den ivrige skiløperen og den kjente tungtvannssabotøren Joachim Rønneberg satte seg ned for å skrive brev til foreldrene sine, Her fortalte han at han hadde bestemt seg for å reise over til Storbritannia. Det var i mars 1941.

Dramatisk brev skrevet på Standalhytta

Fra Standalhytta har du tilgang til det mange mener er de flotteste toppturene på Sunnmøre og snøen kommer gjerne tidlig. Flere skirenn blir arrangert i området ved hytta.

Susende i strålende sol

Litt lite snø

Tone Drabløs hadde et håp om noen friske skiturer denne helga også. Men akkurat nå ser det ut som snøen svikter turgjestene som allerede er på plass på hytta.

Skitur til fjellet Fingeren i Ørsta 28.12.2015

Fjellet Fingeren er et av turmålene fra Standalhytta. Dette bildet ble tatt 28. desember 2015.

Foto: Tone Drabløs

– Da blir det godt tid til kaffe og te inne, og noen satser sikkert på en fottur. Det er bare noen få dager siden vi hadde en skitur innover i Kvanndalen og opp på det 1180 meter høye fjellet Fingeren, men nå er det for lite snø til å gå dit.

I kveld blir det i alle fall stemning inne på hytta. Det garanterer Tone Drabløs. Og rundt midnatt blir det raketter, som på alle andre steder nyttårskvelden.

– Folk tar med seg det de trenger av fyrverkeri. Det kommer nok til å bli en del raketter som lyser opp på nattehimmelen over Standalhytta i kveld.

Festbordet skal dekkes

Klar til nyttårsfest på Standalhytta 2014

Klar til nyttårsfest på Standalhytta i 2014

Foto: Tone Drabløs

Slik så det ut under nyttårsfeiringen i fjor. I år blir det ikke noe dårligere. Tone Drabløs satser på skikkelig feststemning selv om det er dårlig stell med skiføre.