Ungguttene som sikret historisk seier

23. oktober 1994 kunne Molde Fotballklubb notere seg sin aller første triumf på toppnivå i Norge. På lik linje med dagens Solskjær-tropp, var det også ungguttene som herjet for 19 år siden.

Molde sitt første cupgull

Her jubler Moldes unggutter for sin første triumf noensinne, da Lyn ble slått 3–2 i cupfinalen på Ullevaal stadion i 1994.

Foto: Greve, Jan, Jan Greve / SCANPIX

Søndag fylles Ullevaal stadion for nok en cupfinalefest når Molde og Rosenborg barker sammen på det kjølige novembergresset. Rosenborg har i alt ni NM-titler med seg i bagasjen til søndagens kamp, mens lillebror Molde kun har to meritter fra folkefesten i hovedstaden. Det gir oss mulighet til å mimre litt fra Molde sin første store triumf i norsk toppfotball. Den kom så sent som i 1994.

Nedrykket

3520 tilskuere ble i 1993 vitne til at Molde Fotballklubb tapte den siste hjemmekampen i eliteserien og dermed måtte ta den tunge veien ned i første divisjon.

Etter en trøblete og ustabil fotballsesong i den øverste divisjonen i 1993, var nedrykket til første divisjon et bittert faktum for moldenserne. Til tross for nedrykket skulle dette bli starten på en periode der Molde de kommende årene var med å dominere toppen av norsk fotball. Suksessen startet i første divisjon i 1994.

Åge Hareide tilbake

Åge Hareide ble hentet inn før 1994-sesongen, og startet med det sin andre trenerperiode i klubben. Det ble nå satset på flere unge spillere, og mange av dem var lokale spillere som ble hentet fra egen juniorstall. Arild Stavrum ble en viktig målscorer sammen med Ole Bjørn Sundgot, og Kjetil Rekdal ble også hentet inn på lån fra Lierse midtveis i sesongen, og bidro sterkt til Moldes gode resultater.

Kjell Inge Røkke, Åge Hareide og Bjørn Rune Gjelsten

Åge Hareide gratuleres av investorene Kjell Inge Røkke (t.v.) og Bjørn Rune Gjelsten etter cuptriumfen i 1994.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Veien til Ullevaal

Molde var en underdog foran cupspillet i 1994. Spill i første divisjon, ny trener og lokale spillere ga Molde høye odds før sesongen. Men en sterk åpning i første divisjon, i tillegg til to storseire mot henholdsvis Surnadal og Ørsta i første og andre runde i cupen, ga klubben selvtillit.

I tredje runde ble det en knapp 1-2-seier mot Orkdal, og blåtrøyene kunne unne seg kvartfinalespill etter at Jevnaker ble slått 4–3 i fjerde runde. Først nå begynte folk i rosenes by så smått å snakke om en mulig cupfinale.

I kvartfinalen ventet eliteserielaget Tromsø, som var favoritter før møtet. Men Molde var overlegne på hjemmebane, og vant til slutt komfortabelt 2–0 etter scoringer av Kjetil Rekdal og Jan Berg. Nå ventet en semifinale over to kamper mot seriemester og storebror Rosenborg som nettopp hadde startet sin seiersrekke i eliteserien.

Alt annet enn seier var uakseptabelt for trønderne, men Molde satte en støkk i Rosenborg på i første oppgjør på Molde stadion. Rosenborg tok først ledelsen før Tor Johnsen sørget for balanse i regnskapet. Bare minutter senere førte Arild Stavrum moldenserne i ledelsen, noe som skulle holde ut kampen. Midtbanegiganten Kjetil Rekdal var Moldes store spiller i det første oppgjøret.

Arild Stavrum

Arild Stavrum bøttet inn mål for Molde i 94-sesongen.

Foto: Johnny Syversen / NTB scanpix

Returoppgjøret på Lerkendal endte overraskende 2-2, men resultatet kom i skyggen av Nils Arne Eggens uttalelser om Moldes spill og taktikk, som han karakteriserte med ordet «rævafotball». Dermed var Molde klare for sin tredje cupfinale i historien, og det skulle vise seg at alle gode ting er tre.

Ungguttenes aften

23. oktober var drøye 25 000 tilskuere samlet på Ullevaal til en historisk fotballfest. Molde, som også rykket opp denne sesongen, møtte et annet førstedivisjonslag i finalen. Lyn hadde vært en fotballstorhet lenge, og tatt hele åtte NM-gull siden oppstarten i 1902. Molde hadde to tidligere cupfinale-tap i bagasjen, og helt uten meritter i norsk toppfotball.

Finalen ble en jevn batalje. Lyn tok ledelsen etter ti minutter, men 20 år gamle Tarje Jacobsen fra Molde utlignet bare to minutter senere.

Moldescoring

Tarje Jacobsen blir omfavnet av Daniel Berg Hestad etter utligningsmålet mot Lyn.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

Ole Bjørn Sundgot, en annen unggutt, førte Molde opp i ledelsen rett før pause. Rett etter hvilen sendte 22 år gamle Arild Stavrum Molde opp i en komfortabel 3-1- ledelse etter 50 minutter. Selv en Lyn-scoring ti minutter senere var ikke nok til å frata Molde sin første triumf i historien.

Og matchvinneren Stavrum var full av selvtillit etter kampen.

– Jeg gjorde 3–1 målet fra favorittposisjonen min; litt skrått i forhold til mål, sa han til VG den gangen.

Det ble ingen stor fotballkamp på Ullevaal denne oktoberdagen, men seier var alt Moldefansen trengte. Og det var Moldes unggutter som markerte seg mest i 3-2-seieren.

Åge Hareide og Moldes kaptein Ulrich Møller

Trener Åge Hareide og Moldes kaptein Ulrich Møller kunne endelig juble etter Moldes første cupgull.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ny historie

På søndag er det igjen klart for en ny finale for Molde. Og det er nettopp ungguttene som har vært sentrale i årets Moldetropp. Så gjenstår det bare å se om talentene skriver ny historie når klubben skal prøve å overliste gulljagende trøndere i hatoppgjøret mellom de to byene.