Hopp til innhold

– Det gir deg gåsehud og tårene kommer

De fleste husker godt hva de gjorde, tenkte og følte 22. juli i fjor. Mye har endret seg på et år, men mye er også det samme. – Noen av hilsningene gir deg gåsehud og tårene kommer, sier Vibeke Lunheim, ansvarlig for det historiske arkivet ved det Interkommunale arkivet i Møre og Romsdal.

Interkommunalt arkiv i Møre og Romsdal har tatt vare på minnemateriell fra 22. juli. Denne videoen viser alt materiellet som de har fra 20 kommuner. Digitaliseringa av minnematerialet er utført av Ragnar Albertsen ved SEDAK-senteret.

Digitaliseringen av minnematerialet er utført av Ragnar Albertsen ved SEDAK-senteret.

22 juli - minner - minnemateriell

'Størst av alt er kjærlighet'.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Vibeke Lunheim

Vibeke Lunheim er ansvarlig for det historiske arkivet ved det Interkommunale arkivet i Møre og Romsdal.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK
«Om én mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi alle kan vise sammen».

Bare timer etter terrorangrepet skrev Helle Gannestad fra Sunndal dette sitatet. Ordene hennes har blitt symbolet på hvordan nordmenn reagerte i dagene etter 22. juli.

I første etasje i Kirkegata i Ålesund er det hyllemeter på hyllemeter med permer og kasser med historisk materiell. Her er også minnemateriellet fra 22. juli i Møre og Romsdal blitt godt bevart.

– Det gjør inntrykk. Noen av hilsningene gir deg gåsehud og tårene kommer, sier Vibeke Lunheim, ansvarlig for det historiske arkivet ved IKA.

Materiell fra i alt 20 kommuner, samt Møre bispedømmeråd, er samlet i arkivet. Her er alt fra private hilsener og gjenstander til offisielle kondolanseprotokoller.

Artikkelen fortsetter under bildet ...

Alt for norge - 22. juli

Dette er materiell som har blitt samlet inn fra Molde kommune.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Personlig og spesielt

Lunheim sier det kan være tungt å se alt som er samlet fra ulike deler av fylket etter terrorangrepene.

– Det er veldig personlig det som ligger her, og ikke minst veldig spesielt. Det varierer fra kommune til kommune hva de har levert inn. Ikke alt var like lett å redde, fordi mye lå utendørs i mange dager i dårlig vær, sier Vibeke.

LES OGSÅ:

På bordet midt i rommet ligger det sløyfer i Norges farger, kosebamser, en sommerfugl og hjemmelagde dekorasjoner. Mange av gjenstandene er veldig spesielle, og deriblant er barnetegningene som formidler et stort savn.

Ønsker seg mer

Interkontinalt arkiv møre og romsdal

F.v.: Ingunn Vestnes, Vibeke Lunheim, Kristian Hove og Gunnar Morsund ved IKA Møre og Romsdal.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK
22. juli interkommunalt arkiv møre og romsdal

Denne rammen er fra Aukra kommune.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

Selv om det Interkommunale arkivet har en stor samling etter 22. juli, ønsker de seg enda mer. Gunnar Morsund, prosjektkoordinator ved IKA i Møre og Romsdal, sier at de gjerne vil ha materiell som folk har tatt vare på.

– Det aller meste av det vi har er kondolanseprotokoller som kommunene har lagt ut. Kommunene har lagt disse på for eksempel rådhuset, også har folk skrevet navnet sitt eller hilsener inni. Dette vil bli samlet i et nasjonalt 22. juli-arkiv, forteller Morsund.

– Vi vil gjerne ta imot det for å bevare det for ettertiden, legger han til.

LES OGSÅ:

Lunheim legger til at mange barnehager og skoler lagde tegninger og lignende, og hun håper å få inn noen av disse også. De vil digitalisere mest mulig, og gjøre materiellet tilgjengelig for alle på nettet.

– En fullført digitalisering er fremdeles langt frem i tid, men foreløpig er et utvalg av materiellet tilgjengelig som utstilling på vår nettside for dem som ønsker å se det, forteller Lunheim.

Interkommunalt arkiv møre og romsdal 22. juli

Disse båndene har blitt samlet inn fra Ålesund. Båndene har blitt brukt rundt roser, og ble etterpå plukket av for å bli tatt vare på for ettertiden.

Foto: Lena Stette Høyberg / NRK

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL