Hopp til innhold

Kronprinsessen åpnet Bjørnsonfestivalen: – Litteratur bringer verden videre

H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit erklærte sin kjærlighet til litteraturen da hun åpnet Bjørnsonfestivalen i Molde onsdag ettermiddag.

MetteMarit

HKH Mette Marit åpnet onsdag Bjørnsonfestivalen i Molde.

Siden 1992 har den internasjonale Bjørnsonfestivalen vært avholdt i Molde og Nesset, med mål om å fokusere på menneskerettigheter og ytringsfrihet.

Onsdag ettermiddag var det offisiell åpning av festivalen, og det var ingen ringere enn Kronprisesse Metter Marit som fikk æren av å åpne det hele.

Fra sceneplass levnet hun ingen tvil om at litteraturen har en sentral del i hennes hjerte.

– Jeg kan ikke forestille meg et liv uten bøker. De indre bildene som blir skapt av å lese tror jeg gjør oss til bedre, klokere og mer reflekterte mennesker. Dette er litteraturens gave, sier Metter Marit.

Større forståelse

Bjørnsonfestivalen

Svært mange hadde møtt opp til åpningen av Bjørnsonfestivalen.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Kronprinsessen retter også en pekefinger mot dem som mener at litteratur ikke bringer verden videre.

– Det tror jeg er helt feil. Når vi leser får vi større forståelse og blir mer tolerante overfor det fremmede. Vi leser om det bjørnson snakker om, nemlig barnet i vårt bryst, sier hun.

Kronprinsessen deltar også som gjest på arrangementet «Om å lese og skrive» med Frode Grytten og Kjersti Annesdatter Skomsvold, og publikum er hjertelig velkommen.

Kronprinsessen vil også besøke Møre og Romsdal Kunstsenter for en lukket forhåndsvisning av festivalutstillingen Gaavhtan/P.G.A. (Because of).

Utstillingen er et samarbeid mellom Møre og Romsdal Kunstsenter og Bjørnsonfestivalen og tar utgangspunkt i Grunnlovsjubileet sett fra et samisk perspektiv.

(Saken fortsetter under videoen)

Kronprinsesse Mette Marit åpner Bjørnsonfestivalen. Her har hun kommet til Hotell Alexandra i Molde.

Her ankommer HKH Mette Marit Hotell Alexandra i Molde.

Hun fikk Bjørnsonstipendet

Åpningen fant sted utenfor kulturhuset Plassen onsdag 27. august kl. 14.30.

Ida Hegazi Høyer

Ida Hegazi Høyer fikk Bjørnsonstipendet for 2014.

Foto: Susanne Horn

I tillegg til kronprinsessen åpningstale ble det folketale ved Liv Gulbrandsen, utdeling av Bjørnsonstipendet, opplesning ved Ruth Lillegraven og sang ved Ann-Helen Moen.

– Litteraturen er for alle. Den gjør ikke forskjell på oss. Og jeg setter stor pris på bredden og variasjonen i programmet på Bjørnsonfestivalen, sa Kronprinsessen i åpningstalen.

Selve Bjørnsonstipendet gis til yngre forfattere det knyttes betydelige forventninger til, og onsdag ble det klart at Ida Hegazi Høyer ble den heldige.

– Det tar tid å dyrke fram nye forfatterstemmer. Det er en glede å gi stipendet til Ida Hegazi Høyer. Romanene hennes lover godt for et langt og spennende forfatterskap, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

Stipendet er på 25.000 kroner og ble utdelt under åpningen av Bjørnsonfestivalen i Molde onsdag.