NRK Meny
Normal

Meieri forbereder seg på omstilling

For meieriet til Tine i Elnesvågen har Jarlsbergosten vært et eventyr. Men nå kan situasjonen bli en annen.

Svein Arne Bjørgum

– Jeg tror mange av de ansatte syns det blir et tap om vi må produsere et annet produkt, sier meierisjef Svein Arne Bjørgum.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Regjeringen går inn for å fase ut alle eksportsubsidier i landbruket innen utgangen av 2019. Det betyr slutten for norske millionsubsidier til Jarlsbergost i Sverige og USA.

TINE Meieriet Elnesvågen i Fræna er en av TINE sine anlegg som hovedsakelig produserer til eksport. Totalt produserte Elnesvågen 5 940 tonn Jarlsberg i 2014.

– Vi har vært heldig å få være med på produksjon av Jarlsbergost siden 1971. Det er fremdeles vårt hovedprodukt, sier meierisjef Svein Arne Bjørgum.

På en vanlig hverdag produseres rundt 25 tonn med Jarlsbergost og 85 prosent sendes til USA.

– Osten er å betrakte som en premium produkt, spesielt i USA. Men i Australia og i Storbritannia er den også stor, sier han.

– Ikke overrasket

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) har sagt at norske forbrukere i dag subsidierer Jarlsbergost som selges til utlandet med over 130 millioner kroner i året. Hun mener det er urimelig at norske forbrukere skal betale for at forbrukerne i andre land skal få kjøpe denne osten rimeligere.

750 melkebruk står i fare for å måtte legges ned, dersom eksportstøtten avvikles. Meierisjef i Elnesvågen Svein Arne Bjørgum sier de forbereder seg på omstilling etter en lang historie med Jarlsbergost.

– Det er ikke noen overraskelse, men det vil få konsekvenser for meieriet. Elnesvågen kan produserer andre ting, men det vil bety endringer.

– Hvorfor er det viktig å bevare Jarlsbergost produksjonen i Elnesvågen?

– Det er et interessant produkt og jeg personlig syns det er den beste osten. Jeg tror mange av de ansatte syns det blir et tap om vi må produsere et annet produkt, sier Bjørgum.

Jarlsberg i Elnesvågen

Figuren viser hvilke marked Jarlsbergosten fra meieriet i Elnesvågen går til.