Hopp til innhold

Byene vil bli større

71 prosent av innbyggerne i Molde, og 79 prosent av innbyggerne i Kristiansund ønsker å bli senter i nye storkommuner. Begge byene har gjennomført en såkalt innbyggerundersøkelse, og ikke folkeavstemninger. Og rådet er klart. Byene vil bli større.

Kristiansund rådhus

Innbyggerne i Kristiansund og Molde med soleklart ønske om å bli større.

Foto: Anne-Mari Flatset / NRK

79 prosent av innbyggerne ønsker at Kristiansund blir regionsenter i en kommune bestående av Kristiansund, Averøy, Gjemnes, Tingvoll, Halsa og Aure.

Laster innhold, vennligst vent..

Ordfører i Kristiansund Kjell Neergaard sier at undersøkelsen ikke byr på de store overraskelsene.

– Nei, dette er ikke overraskende. Vi skjønte av dette kom, og vi forventet at rundt 80 prosent skulle svare ja, sier ordføreren.

Han tror likevel at det kan bli problemer med å få Halsa og Aure med på samarbeidet.

– Jeg er mest spent på resultatet i Averøy og Tingvoll. I Gjemnes vet vi at de er delt på midten. Halvparten vi være alene og halvparten vil slå seg sammen med andre. Av dem som vil slå seg sammen med nabokommuner, vil halvparten nordover og halvparten sørover, sier Neergaard.

Han mener nå at fire-kommuners alternativet med Kristiasund, Gjemnes, Averøy og Tingvoll er det mest realistiske.

Ønsker stor-Molde med åtte kommuner

Innbyggerundersøkelsen i romsdalsbyen viser at moldenserne vil ha med seg Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Misund, Nesset og Rauma i en ny storkommune med Molde som kommunesenter.

Et klart flertall, 71 % av innbyggerne, ønsker at den nye kommunen – bestående av Aukra, Eide, Fræna, Gjemnes, Midsund, Nesset og Rauma, med Molde som kommunesenter – blir etablert.

Det viser en innbyggerundersøkelse utført 11–18 april, der 1500 innbyggere over 16 år i Molde er spurt. Feilmarginen i undersøkelsen er på 1 til 2.5 prosentpoeng.

16 prosent av innbyggerne har sagt nei til en storkommune, og 13 prosent har svart at de ikke vet. Undersøkelsen viser også at moldenserne mener det er aller viktigst å få med seg Fræna og Aukra i en sammenslått kommune.

Oversikten under viser hvilke kommuner Moldes innbyggerne synes det er viktigst å slå seg sammen med. Tallene er oppgitt i prosent.

Stor vilje til sammenslåing i Molde

Dersom en eller flere av nabokommunene til Molde takker nei til et samarbeid, ønsker fremdeles 70 prosent av moldenserne at kommunen går videre med sammenslåing med de kommunen som ønsker dette.

23 prosent mener at Molde bør forsette som egen kommune dersom ikke alle er med.

Et klart råd fra innbyggerne

Torgeir Dahl

– Nå blir det spennende så se hva nabokommunene gjør, sier moldeordfører Torgeir Dahl.

Foto: Roar Strøm

– Jeg tenker at vi har fått et klart råd fra innbyggerne. De ønsker at vi skal skape noe nytt sammen med våre nabokommuner, og skape noe sterkt for fremtiden sier Dahl.

Nå venter moldeordføreren spent på hva nabokommunene sier.

– Nå blir det spennende så se hva nabokommunene gjør. Men det vil uansett være samtaler videre fremover. Nå har vi i Molde fått en klar prioritering fra våre innbyggere, sier Dahl.

Likevel er Dahl forsiktig optimist med tanke på å få med seg alle de syv nabokommunene i en storkommune.

– For øyeblikket er det nok få som tror vi får et gjennomslag for å samle disse åtte kommune i en storkommune. Det tror vi kanskje ikke skjer. Men bildet kan endre seg frem mot juni juli, mener Dahl.

Han sier at sjukehussaken har vist at romsdalskommunene er sterkere samlet enn hver for seg.

– Sjukehussaken har vist at vi i fremtiden må vi være større og sterke for å hevde våre interesser i nasjonal politikk, sier Dahl.

Han tror også mange kan endre mening i Romsdal, dersom det blir en stor kommune på Sunnmøre og en stor kommune på Nordmøre i tillegg.

– Vi må følge med på hva de gjør både nord og sør for oss, sier Dahl.