NRK Meny
Normal

Streiken er i full gang

Denne uka samler lærere seg på sine respektive arbeidsplasser for å planlegge det kommende skoleåret. Men ved fire av de største skolene i Molde er lokalene tomme.

Lærerstreik, Molde

Streikevaktene satt i dag klar ved flere skoler i Molde. Her fra Bekkevoll ungdomsskoler i dialog med streikeleder Marit Gunnarson (t.h.).

Foto: Magnus Peter Harnes

– Det var stor aktivitet her forrige uke, sa Sissel Nerland, rektor ved en for anledningen tom Bekkevoll ungdomsskole. Da var det mange lærere som ville hente ting for å ha dem tilgjengelig hjemme, sa hun.

Mandag ettermiddag klokken 16 møtes partene i lærerstreiken til forberedelsesmøte. I Møre og Romsdal ble 204 lærere ved i alt fire skoler tatt ut i streik før sommeren. I dag ble streiken for første gang synlig; utenfor Bekkevoll og Bergmo ungdomsskoler, samt Molde og Romsdal videregående skoler satt det refleksvestkledde streikevakter.

Klart signal

Lærerstreik

Dette møtte de som ville inn på Bekkevoll ungdomsskole i dag, mandag.

Foto: Magnus Peter Harnes

– Da vi fikk uravstemningsresultatet, som var et klart og massivt signal fra Utdanningsforbundets medlemmer, så er det sånn at da må vi ta den saken for det den er, sa streikeleder Marit Gunnarson.

– Vi ser såpass ulikt på det med arbeidsgiver (KS) i forhold til hva slags fleksibilitet lærerne trenger for å gjøre en best mulig jobb for elevene at det er derfor vi nå er i en konflikt, der er vi såpass uenige.

Tusenvis blir berørt

Kun fordelt på de fire skolene og 204 lærerne i Molde blir flere tusen elever berørt av streiken. Det gagner hverken arbeidsgiver eller arbeidstaker, sier Mette Holand, personal- og organisasjonssjef i Molde kommune.

– Hvilke utfordringer skaper streiken?

– Det er mange praktiske ting. Hvis du hadde spurt en lærer, så er det både planlegging av fag, fellestid, individuell planlegging, og forberedelser til elevene skal komme. Så dette er utfordrende for oss alle, sa Holand.

Det er streikeleder Gunnarson enig i.

– Hva skal til for at dette løser seg?

– Vi ser det sånn at KS må komme oss i møte. Det er de som sitter med nøkkelen til å kunne løse det, men vi er selvfølgelig med og drøfter, og prøver å finne best mulig løsninger fra vår side.

Konsekvenser

I Molde vil en langvarig streik få følger for over 2000 elever ved ungdomsskoler og videregående skoler.

– Jeg håper det blir en best mulig løsning for begge parter, men spesielt slik at lærerne kommer best mulig ut av det, at de får oppnå det de ønsker og at de ikke gir seg uten at de føler at de er fornøyd, sier Siri Vingsand Nativig, som er elev ved Molde videregående skole.

– Jeg synes det er dumt at det ikke har blitt en grei avtale ennå, men de får ta den tida de trenger. Det er viktig at det får holde på, og gjøre det ordentlig, enn at det blir en forhasta avtale, sier hun.

Utdanningssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, Sverre Hollen, påpeker i en pressemelding at alle elever som har fått tilbud om skoleplass skal møte til skolestart som planlagt mandag 18. august.

Han vet ikke om flere skoler vil bli omfattet om streiken fortsetter over lang tid.