Krysser India i en tuk-tuk

Det er mange måter å samle inn penger til et godt formål på - en av de mer vågale måtene er å kjøre tuk-tuk tvers over India. Før turen har de fått noen råd og advarsler fra programlederduoen Øystein Bache og Rune Gokstad.

Erik Nerheim og Roar Nerheim

TUK-TUK: Erik Nerheim og Roar Nerheim skal krysse India i en tuk-tuk. Her sammen med kjøretøyet.

Foto: PRIVAT

Roar Nerheim fra Vestnes skal sammen med søskenbarnet Erik fra Bergen krysse India i en tuk-tuk.

Det er et løp som er kjent som The Rickshaw Run i India, og handler om å samle inn penger til et veldedig formål. Erik og Roar har valgt å samle inn penger til Cool Earth og regnskogen.

De to kom frem til India torsdag.

– Det er vanskelig å forberede seg til noe sånt. Vi vet jo at vi skal prøve å krysse landet i løpet av en viss tid. Utenom det, så er ruta ganske uklar, sier Roar Nerheim.

Krysser India i tuk-tuk
Foto: Facebook: Erik og Roar krysser India i tuk-tuk

– Ingen god idé

To som har gjennomført turen tidligere er NRK-profilene Øystein Bache og Rune Gokstad. De har noen tips til Roar og Erik.

– Det måtte være å hvile godt ut før turen starter, for nå venter to-tre uker med fantastiske opplevelser og ett eventyrlig land å reise gjennom, sier Bache.

– Men det er et par ting det er greit å huske på. Det er en trehjuling dette her og de fleste kjøretøy i verden har fire og det er en grunn til det. Det å bremse og svinge samtidig – det må dere ikke gjøre! Det er ingen god idé, supplerer Gokstad.

– Ha med ørepropper

Øystein Bache og Rune Gokstad

PROGRAMLEDERE: Øystein Bache og Rune Gokstad er en kjent programlederduo og har kjørt den samme veien tidligere.

Foto: Ole Kaland/NRK

Bache har et par advarsler og råd til før Roar og Erik legger ut på sitt livs eventyr.

– Dette med venstrekjøring er et prinsipp som enkelte velger å forholde seg til i India og trafikken er kanskje det som er farligst. På rangstigen over dem som betyr noe i trafikken er det kun hunder med tre bein som er under tuckene, så lastebiler og busser er veldig farlige, sier Bache.

– En annen viktig ting er å ha med ørepropper. Vil dere unngå tinnitus for resten av livet, så ta vare på hørselen, legger han til.

Frykter motorstopp i 35 grader

De to kjente programlederne er med andre ord klar på at det kan være en farlig tur. Søskenbarnene Nerheim har informert venner og familie hjemme hvilken reise de skal til å legge ut på, men selv er de ikke veldig bekymret.

– Vi har sagt det så enkelt at vi skal krysse India en tuk-tuk og mer vet ikke de eller vi.

– Det blir en spennende tur, vi er med friskt mot ennå, men vi får se når vi står der på dag 10 i 35 grader med motorstopp for ente gang, sier Roar.

Se første episode av Team Bachstad i India her:

Øystein Bache og Rune Gokstad har vært på tur, og denne gangen kjører de India på tvers i en autorickshaw. Dårlige veier og en fremmedartet kjørekultur er bare to av utfordringene de møter på starten av turen. Sesong 2 (1:4)