Hopp til innhold

Kripos: – Hareid-saken utfordret oss

Seksjonsleder Trygve Aandstad i Kripos sier Hareid-drapet krevde at de raskt satte sammen et bredt spesialteam med spisskompetanse.

Åstedet for drapet i Hareid - Kripos

Det gikk nesten en måned før etterforskerne fant drapsvåpenet – en kniv. Her fra åsteds-undersøkelsene ved leiligheten på Bigset dagen etter drapet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Mandag starter rettssaken mot 23-åringen som er tiltalt for å ha drept og partert Sami Milhem (20) i en leilighet på Bigset i august.

Seksjonsleder for voldsseksjonen i Kripos, Trygve Aandstad, var en av dem som i fjor bistod etterforskningsgruppen fra sentralt hold, og han sier Hareid-saken var krevende - slik drapssaker ofte er.

Etterforskarar tek ein pause utanfor huset der ein mann vart drepen 8. august i Hareid

Teknikarar frå Kripos og Sunnmøre politidistrikt i arbeid på åstaden.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Etterforskningen ble ledet av Sunnmøre politidistrikt, der 27 erfarne etterforskere ble satt på saken.

Ni spesialister ble hastetilkalt til Bigset, og NRKs krimkommentator Olav Rønneberg mente den gangen at han ikke kunne huske at Kripos hadde sendt så mange spesialister til et mistenkelig dødsfall før.

Delte bilder på Snapchat

Politiet gikk blant annet tidlig ut og sa offeret manglet flere kroppsdeler. I tillegg slet etterforskerne nesten en måned med å finne drapsvåpenet, som ifølge VG var gjemt i en konteiner på Valderøy der gjerningsmannen bodde.

I samme tidsrom ble det også oppdaget at flere drapsvitner hadde tatt bilder av offeret og delt disse på den populære bildedelingstjenesten Snapchat.

Kondolanseprotokoll til Sami Milhem

DREPT: Flere vitner skal ha tatt bilder av offeret og delt disse videre på det sosiale mediet Snapchat.

Foto: Arne Flatin / NRK

– Forkastelig, mente familiens opprinnelige bistandsadvokat Jørund Knardal da han fikk høre om dette.

Seksjonsleder Aandstad i Kripos vil ikke kommentere detaljene i etterforskningen, men sier til NRK at det var viktig å kjapt sette sammen et team med solid spisskompetanse innenfor ulike felt for å få løst saken.

– Vi satte et stort trykk på denne saken, ettersom politiet på Sunnmøre ba om bred bistand. Vi hjalp til med etterforskningsledelse, avhør, analyse og datateknisk undersøkelse, i tillegg til internettetterforskning, sier han.

Sami Milhem (20) ble gravlagt i Kristiansand. Familien flyttet til Sørlandet etter drapet.

Vil ikke sammenligne

– Hvor utfordrende var etterforskningen i denne saken, sammenlignet med andre saker?

– Hareid-saken utfordret oss, på lik linje med andre drapssaker.

Avsperringsteip utanfor huset i Hareid der ein mann vart drepen 8. august

Sami Milhem ble funnet drept i denne leiligheten i Hareid 8. august i fjor.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Et av tiltalepunktene går på likskjending. Hvor uvanlig er dette, fra deres ståsted?

– Det kan jeg ikke kommentere. På generell basis vil jeg ikke sammenligne drapssaker, fordi denne handlingen er noe av det mest brutale en kan gjøre. Hvert drap er ett for mye, og de har alle sine tragedier knyttet til dem, sier Aandstad.

Sunnmøre tingrett har satt av fem dager til rettssaken, som starter mandag 16. mars. Den kan du følge i alle NRKs kanaler.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL