Hopp til innhold

Hareid-saken: – Fengselsstraffen er min måte å gjøre opp for meg

Mannen som er dømt for drapet på Sami Milhem i Hareid ønsker lavere straff. I rettssalen forklarte den domfelte at han nå tenner lys for Milhem og at han har fått ny erkjennelse for flere sider av saken.

Hareid-drapet

Saken går for Frostating lagmannsrett. Ivar Sølberg er dommer i ankesaken. Johnny Veum (øverst) er forsvarer og Jan Hoel (nederst) er aktor.

Foto: Terje Reite / NRK

Jeg har tenkt mye på hvordan livet hadde vært om jeg ikke ble pågrepet, og jeg tror ikke jeg hadde klart å leve med meg selv etter det jeg har gjort.

Slik avsluttet mannen som er dømt for drapet på Sami Milhem rettsforhandlingene i Frostating lagmannsrett onsdag. Han ser på fengselsstraffen som sin måte å gjøre opp for seg.

Jeg aksepterer lang straff, men straffen jeg har fått er for streng, la han til.

– Et levende mareritt

Under rettssaken fortalte den domfelte om den vanskelige tiden i fengsel etter at han ble dømt for drapet på Hareid.

Det har vært et levende mareritt. Jeg hadde mareritt senest i natt. Det er helt forferdelig å tenke på hva jeg har gjort. Jeg våkner av drømmer, og det er tungt å leve med dette, sa den dømte da saken startet i Ålesund onsdag.

Mannen forklarte også at han har fått til psykiatrisk behandling i perioden han har sittet i fengsel. Han opplyser at han tar sikte på å fullføre utdanningen som forskalingssnekker, men at han sliter med konsentrasjonsvansker.

– Fant Gud og Jesus i fengselet

Den domfelte forklarte at han følte sinne overfor den drepte i begynnelsen av fengselstiden. Senere forandret det hele seg og i fengselscella tenner nå drapsmannen lys for mannen han drepte.

– Jeg fant Gud og Jesus i fengselet og tenner nå lys for ham.

– Usannheter om voldtekt

Under behandlingen i tingretten kom det frem at påstander om at gjerningsmannens samboer var blitt voldtatt og at dette kan ha vært en del av motivet for drapshandlingen. Dette har domfelte i ettertid skjønt ikke var riktig.

– Jeg vil likevel ikke legge noe ansvar for drapet på min tidligere samboer. Jeg prøver å tenke minst mulig på henne, sa domfelte.

Under ankesaken bekreftet aktor, Jan Hoel, at den tidligere samboeren bekreftet i tingretten at hun hadde sagt til gjerningsmannen at hun var blitt voldtatt av Milhem.

– Hun fremsto som usikker og upresis, og bar preg av situasjonen og rusbruk. Egentlig var det ikke mye å få ut av henne. Men hun bekreftet at hun hadde sagt dette til tiltalte, sa Hoel.

Overfor lagmannsretten ble det presisert at denne hendelsen ikke har vært gjenstand for noen etterforskning.

– Men når det nå viser seg at voldtektspåstandene er usanne er det enda mer smertefullt for min klient å bære ansvaret for drapet, sa forsvarer Johnny Veum.

– Bør dømmes til fengsel i 20 år

Under ankesaken holdt aktor, førstestatsadvokat Jan Hoel, fast ved sin påstand i tingretten om at tiltalte må dømmes til fengsel i 20 år. Han viser blant annet til brutaliteten i likskjendingen.

– Dette var gjort med stor kraft og viser handlingenes grovhet, sa Hoel. Han hadde en rekke muligheter til å besinne. Han brukte tid til å pakke utstyr. Han hadde samtale med en venn underveis, som forsøkte å få ham fra å utføre gjerningen. Det er snakk om et fast overlegg med en rekke muligheter til å besinne seg, la han til.

– Flere moment for redusert straff

Det er en strafferamme på 21 års fengsel for forholdene som gjerningsmannen er dømt for. Og gjerningsmannen vedgår nå straffskyld for overlagt drap.

– Men vi kan ikke gå til topps. Dette var ikke et kaldt og kynisk drap som ble gjort for økonomisk vinning eller for materielle goder, sa forsvarer Johnny Veum.

I tilknytning til sin gjennomgang av rettspraksis sa han at hans klient handlet etter oppbygd aggresjon over tid. Gjerningsmannen var noen dager før drapet lagt i gulvet under en fest og han trodde at hans samboer var blitt voldtatt.

– Han var ruset og det må være riktig å fokusere på hans mentale tilstand. Spørsmålet må også være om han hadde en berettiget harme etter å ha opplevd krenkelse og fortvilelse, sa Veum.

Han ba også retten legge vekt på at gjerningsmannen har forklart seg og har bidratt til å oppklare saken.

– Han har forklart seg så langt han har husket. At han opprinnelig ikke vedgikk straffskyld for overlagt drap handler om at han ikke kunne huske å ha planlagt drapet. Nå har han imidlertid kommet til en erkjennelse om at han må ha planlagt, etter å ha vært gjennom behandlingen i tingretten, sa Veum.

Ankesak

Saken som starter i Frostating lagmannsrett i dag handler ikke om den dømte er skyldig eller ikke. Nå handler saken kun om hvilken straff mannen skal få.

Det foreligger heller ingen anke når det gjelder erstatningen til den dreptes familie. Dermed er det heller ingen representanter for Milhems familie til stede i retten.

– For streng straff

Den domfelte 24-åringen fra Bodø ble i april dømt til 19 års fengsel for drapet på Sami Milhelm. Avdøde manglet flere kroppsdeler og 24-åringen ble også dømt for likskjending. Sami Milhem (20) ble funnet drept og partert på Bigset i Hareid 8. august i fjor.

Erkjenner straffskyld

Etter rettssaken og dommen forstår han at han må ha handlet med overlegg. Han erkjenner derfor straffskyld for drapet. Under saken i tingretten tilsto 24-åringen at han var gjerningsmannen, men erkjente den gang ikke straffskyld for å ha handlet med overlegg. Etter å ha hørt vitneutsagnene under behandlingen i tingretten erkjente imidlertid den domfelte at han etter all sannsynlighet har handlet med overlegg.

Dommen vil bli kjent fredag.