Bildrapssaken: Aktor krever seks måneders fengsel

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): – Det er viktig at retten viser mannen i gata alvorligheten av å kjøre på folk, sier aktor Cathrin Remøy under sin prosedyre torsdag.

Rettssak sunnmøre tingrett bildrap

Aktor Cathrin Remøy bemerket at det ikke fins noen formildende omstendigheter rundt ulykken, og trakk også frem at tiltalte aldri har prøvd å beklage det som skjedde. Her med forsvarer Erling Flisnes og dommer Kirsti Høegh Bjørneset under onsdagens befaring på ulykkesstedet ved Sunnmøre Museum.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

En 81 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap etter at han kjørte på et eldre ektepar i Ålesund i februar. Ulykken skjedde i det paret gikk over gangfeltet ved Sunnmøre Museum.

En mann i 70-årene døde senere samme dag, mens kona hans fikk omfattende skader. Onsdag erkjente den tiltalte ikke straffskyld, og sa han var mentalt «borte» i ulykkesøyeblikket.

Trafikkulykke Sunnmøre museum

Det var her i fotgjengerfeltet ved Sunnmøre Museum i Ålesund at 81-åringen kjørte på det eldre ekteparet rundt kl. 11.00 lørdag 1. september i år.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Ifølge statsadvokatene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane er mannen tiltalt for straffeloven § 239 uaktsomt drap, og § 238 å ha forvoldt skade på person.

I tillegg har statsadvokatene også funnet brudd i veitrafikkloven § 31 for å ha brutt loven om å ferdes hensynsfullt og varsomt i trafikken.

Tap av førerrett for resten av livet

Under aktor Cathrin Remøy sin prosedyre torsdag formiddag, ble det klart at hun krever seks måneders ubetinget fengsel for den 81 år gamle tiltalte mannen. I tillegg krever hun at han taper førerretten for resten av livet.

– Hvis man som sjåfør ikke har den fulle oversikt, så er bestemmelsene klare. Det var ikke noe brått og uventet som skjedde, og sjåføren hadde absolutt god nok tid til å få oversikt, sier Remøy.

Hun understreker også at en sjåfør alltid har vikeplikt for gående. Det var lyst ute, og lite trafikk på strekningen. Ifølge aktor hadde tiltalte heller ikke stor nok fart til at han ikke skulle klare å stoppe.

Under rettssaken har tiltalte forklart at han kjørte i mellom 30-40 km/t, mens politirapporten statuerer at han kan ha kjørt i opptil 50 km/t. Dette avviste tiltalte på det sterkeste.

Krever erstatning

I tillegg krever bistandsadvokat Monica Gjerde Sperre totalt 500.000 kroner i erstatning på vegne av familien.

Rettssak Sunnmøre Museum - Cathrin Remøy og Erling Flisnes

Torsdag ettermiddag er det forsvarer Erling Flisnes som skal legge frem sin prosedyre.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

200.000 av disse til den etterlatte kona til avdøde. Resten er tiltenkt de tre barna.

– Det fins skjerpende omstendigheter her, som for eksempel den store belastningen at datteren måtte fortelle moren om den tragiske hendelsen hver dag i seks uker, sier Sperre.

Vil vise konsekvensene

Aktor Remøy er videre opptatt av at det er viktig å vise folk flest at det straffer seg å være såpass uaktsom at man kjører på folk.

– Viktig at mannen i gata skjønner alvorligheten av å kjøre på folk. Derfor er det viktig å gi et signal om at dette blir reagert på.

Som et ekstra moment trakk Remøy også frem at tiltalte aldri har prøvd å komme i kontakt med eller beklage ulykken overfor fornærmede eller deres familie.

– Jeg har ingenting å bemerke i formildende retning, sier hun.

Rettssaken fortsetter med prosedyrene til bistandsadvokat og forsvarer i løpet av dagen. NRK følger saken, og den kan du lese om på våre nettsider.